Περιήγηση στη Μόνιμη Έκθεση

Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα.

Από το 1983, έτος ίδρυσης του Μουσείου, και μέχρι σήμερα, στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος. Το 2009, ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως, χάρη στη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εργασίες περιελάμβαναν την αναδιαμόρφωση του κτιρίου και την επανέκθεση των Συλλογών του, με νέα σεναριακή δομή και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις και μουσειολογικές μεθόδους. Η νέα μουσειακή εμπειρία πλαισιώθηκε από διαδραστικά οπτικοακουστικά εκθέματα και ασύρματη ακουστική ξενάγηση.

Στη νέα Μόνιμη Έκθεση ο επισκέπτης θα δει χειρόγραφα, επιστολές, έγγραφα, ελληνικές και ξένες εκδόσεις, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, θεατρικό υλικό, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, και ποικιλία έργων τέχνης με απεικονίσεις του συγγραφέα. Το φυσικό υλικό, μαζί με ψηφιακές αναπαραγωγές, αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές-αίθουσες:

  • Βιογραφικά στοιχεία
  • Το ποίημα της Οδύσσειας
  • Οι φίλοι και οι επιδράσεις
  • Τα πρώιμα και τα θεατρικά έργα
  • Τα μυθιστορήματα και τα ταξιδιωτικά έργα

 

Η Μόνιμη Έκθεση ακόμη περιλαμβάνει:

Αίθουσα προβολών
Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μια εικοσάλεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, σε επτά γλώσσες: ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ρωσικά και κινεζικά.

Αναγνωστήριο
Xώρος ανάπαυλας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεφυλλίσει ένα βιβλίο ή απλά να χαλαρώσει κάτω από τα «ελαιόφυλλα» της γυάλινης οροφής.

Πωλητήριο
Στο Πωλητήριο του Μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν ελληνικές και ξένες εκδόσεις των έργων του, μουσικά CD, κινηματογραφικές ταινίες και επιλεγμένα αναμνηστικά για μικρούς και μεγάλους.

print
Like Us on Facebook