Ελένη Σαμίου - Καζαντζάκη

Συγγραφέας και δημοσιογράφος, η δεύτερη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και έμεινε ορφανή σε πολύ νεαρή ηλικία. Με τον Καζαντζάκη γνωρίστηκαν το Μάιο του 1924, συνέζησαν περίπου 20 χρόνια και στεφανώθηκαν το 1945, με κουμπάρους τον ¶γγελο και την ¶ννα Σικελιανού.

Η Ελένη ακολούθησε το σύντροφό της στις ανά τον κόσμο περιπλανήσεις του, πολύτιμη βοηθός στο συγγραφικό του έργο. Μετά το θάνατό του, εγκατέλειψε την Αντίμπ και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη, όπου συχνά φιλοξενούσε πνευματικούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο, καθώς και Έλληνες που διώκονταν από τη δικτατορία. Στα χρόνια της χούντας έδωσε πολλές διαλέξεις στο εξωτερικό εναντίον του καθεστώτος.

Καθώς δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα, επισκεπτόταν τακτικά την Κύπρο και διέμενε στο σπίτι του Πάτροκλου και της Μαίρης Σταύρου. Μάλιστα, για να βοηθήσει το νησί, τύπωσε στη Λευκωσία τρία βιβλία της και όλα τα μυθιστορήματα του Καζαντζάκη σε καινούρια στοιχειοθεσία. Κατά το πραξικόπημα εναντίον του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιος 1974), βρισκόταν στην Κερύνεια μαζί με τη Μαίρη Σταύρου. Oι δυο γυναίκες ανακρίθηκαν από τους πραξικοπηματίες και συνελήφθησαν αιχμάλωτες από τους Τούρκους.

Αργότερα, η Ελένη έκανε μεγάλες δωρεές για τα θύματα της κυπριακής τραγωδίας και για την επιδιόρθωση των έργων τέχνης της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που είχαν καταστραφεί κατά το πραξικόπημα. Το 1989, μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στη Γενεύη, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και διέμεινε στο σπίτι του Πάτροκλου Σταύρου, τον οποίον είχε υιοθετήσει. Πέθανε στην Αθήνα το 2004.

Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται μια βιογραφία του Γκάντι, Μαχάτμα Γκάντι, μια άγια ζωή, ένα βιβλίο για την Κίνα, Κίνα, μικρή πορεία στη μεγάλη χώρα και μια μελέτη για τον Παναΐτ Ιστράτι. Το σημαντικότερο έργο της είναι η βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, Ο ασυμβίβαστος, που κυκλοφόρησε πρώτα στα γαλλικά και αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ελληνικά και άλλες γλώσσες. Επί δεκαετίες, εργάστηκε συστηματικά για την προαγωγή του έργου του Καζαντζάκη, με διαλέξεις και ομιλίες σε πανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα και συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

print
Like Us on Facebook