| | |


Ο Γιργος Ανεμογιννης γεννθηκε στο Ηρκλειο της Κρτης στις 16 Δεκεμβρου του 1916. Υπρξε μεγλη μορφ του θετρου, απ τους πρωτοπρους της σκηνογραφας, και συνεργστηκε με τα μεγαλτερα ονματα του ελληνικο θετρου. Ο πατρας του, πλοσιος μπορος και κτηματας στο Ηρκλειο της Κρτης, τον προριζε για το εμπριο. Το μερκι, μως, του Γιργου Ανεμογιννη ταν η ζωγραφικ. Απ τα σχολικ του χρνια ξεχρισε για τη δεξιοτεχνα του. Απ πολ νωρς, ασχολθηκε με το σχεδιασμ και την εκτλεση σκηνικν θετρου. Μετ το σχολεο, στα 1937 φυγε για σπουδς στην Βιννη. Αντ να σπουδσει εμπριο χημεα, πως τον προριζε ο πατρας του, παρακολοθησε ταυτχρονα τξη σκηνογραφας στη σχολ θετρου Μαξ Ρινχαρτ και ανλογη τξη στο Πολυτεχνεο της Βιννης.

Γρισε στην Ελλδα το 1939 με δο πτυχα. Αμσως μετ οργνωσε μια κθεση σκηνογραφας (η σκηνογραφα ταν γνωστο εδος ττε στη χρα μας), στην Αθνα. Η Μαρκα Κοτοπολη αντιλαμβνεται αμσως το ταλντο του και τον επιστρατεει για τη δημιουργα σκηνικν στο θατρο Ρεξ. Για πρτη φορ υπογρφει σκηνικ με το νομ του στα 1940 σε παρσταση του Κρολου Κουν στο θατρο Λυρικν, στην οδ 3ης Σεπτεμβρου. Για πρτη φορ εκτελεται στην Ελλδα σκηνογραφα με αλλαγ σκηνικο σε ανοιχτ αυλαα, με τη χρση περιστρεφμενης σκηνς. Με την Μαρκα Κοτοπολη συνεργζεται κτοτε επ δεκαπντε χρνια.

Απ τα μσα της δεκαετας του ’50 σχεδιζει για επιθεωρσεις. Η δουλει του εντυπωσασε, σε βαθμ που την κριναν ως ιδιοφυ. Μετ την Σοφα Βμπο, συνεργζεται σταθερ με το Βασλη Μπουρνλλη στο Ακροπλ, προσδδοντας στην επιθερηση νες διαστσεις. Στα 60 χρνια πορεας του στη σκηνογραφα του ελληνικο θετρου, συνεργστηκε με τον Κρολο Κουν, την Μαρκα Κοτοπολη, τον Αλξη Σολωμ, τον Τκη Μουζενδη, τον Ρεντο Μρντο, τον Δημτρη Μυρτ, τον Μνο Κατρκη, την ννα Συνοδινο, την λσα Βεργ, την Μελνα Μερκορη, την λλη Λαμπτη, τις αδελφς Καλουτ, τον Βασλη Μπουρνλλη, την Σπερντζα Βραν, τον Αλκο Αλεξανδρκη, τον Νκο Κορκουλο κ.., σε λα τα εδη: κωμωδα, πρζα, επιθερηση, μπουλβρ, δρμα, ακμα και περα, εκτς απ αρχαα τραγωδα. «Οι σκψεις που μου δημιουργονται, κοιτζοντας πσω τις 500 παραστσεις που χω δουλψει, εναι τι ξδεψα τη ζω μου σε μια πρα πολ ωραα υπθεση», λει ο διος σε συνντευξ του.

Το 1999 κυκλοφορε στον κκλο του και μνο ως προσωπικ δρο (δεν κυκλοφρησε στο εμπριο), βιβλο με ττλο Διαδρομ στο Χρμα και στο νειρο απ τις εκδσεις Παπανικολου. Μια πολχρωμη ανθολογα, που οι τυχερο αναγνστες μνουν εκστατικο με τα σχδια και τα σκηνικ απ πεντακσιες παραστσεις που εχε φιλοτεχνσει.

να απ τα μεγλα δημιουργματα του Γιργου Ανεμογιννη εναι το Μουσεο Νκου Καζαντζκη.

Εμπνεστηκε, οραματστηκε και δημιοργησε το μοναδικ αυτ μουσεο αφιερωμνο στο λογοτχνη και στοχαστ Καζαντζκη. Δολεψε ακοραστα, μχρι το τλος της ζως του, με την ηθικ και υλικ συμπαρσταση της Ελνης, δετερης συζγου του Νκου Καζαντζκη, για τη συλλογ χειρογρφων, εκδσεων και κειμηλων που αποτλεσαν το υλικ του Μουσεου. Σαν νας μπειρος μουσειολγος, χωρς να διαθτει ττοιες σπουδς, οργνωσε και ταξινμησε να τερστιο γκο υλικο, που σμερα αποτελε το σνολο των εκθεμτων του Μουσεου. Με τη μοναδικ του εξασκημνη ματι, ο τρπος που οργνωσε τα εκθματα, δδει στον επισκπτη μια πλρη εικνα για το λογοτχνη, τον νθρωπο, τον ταξιδιτη, το στοχαστ, τον πολιτικ και θεατρικ Νκο Καζαντζκη. Υπρξε νθερμος υποστηρικτς του ργου και της σκψης του Καζαντζκη, ιδρυτικ μλος και νθερμος υποστηρικτς της Διεθνος Εταιρεας Φλων Νκου Καζαντζκη.

Ο Γιργος Ανεμογιννης πθανε στην Αθνα στις 19 Οκτωβρου του 2005. Η κηδεα του γινε δημοσα δαπνη στο μητροπολιτικ να του Αγου Μην στο Ηρκλειο, εν η σωρς του μεταφρθηκε πεζ μσα απ τους δρμους της πλης, συνοδεα φιλαρμονικς, ψιστη τιμ του Δμου Ηρακλεου.

Με τη διαθκη του κληροδτησε το πολτιμο αρχεο του στο δρυμα «Μουσεο Νκου Καζαντζκη», το οποο, τιμς νεκεν, χρισε το νομ του στην αθουσα εκδηλσεων, εν ο Δμος Αρχανν-Αστερουσων ονομτισε την μορη στο Μουσεο μικρ πλατεα, "Πλατεα Γιργου Ανεμογιννη".

print
Like Us on Facebook