Εγκαίνια νέας Μόνιμης Έκθεσης

Με την παρουσία φωτισμένων ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και της τέχνης, εκπροσώπων του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, φίλων και θαυμαστών του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, πλήθος Κρητικών αλλά και επισκεπτών από όλο τον κόσμο εγκαινιάστηκε, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2010, στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Μυρτιάς Ηρακλείου, το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Το Μουσείο εγκαινίασε, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ, ακόμη, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η ανεξάρτητη βουλευτής και βραβευμένη από τη Διεθνή  Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κα Ντόρα Μπακογιάννη, η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κα Μάγια Τσόκλη, οι βουλευτές Ν. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, κ. Βασίλης  Κεγκέρογλου, κ. Μανώλης Στρατάκης και η κα Μαρία Σκραφνάκη, οι βουλευτές Ν. Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Δανέλλης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, η Νομάρχης Ηρακλείου κα Ευαγγελία Σχοιναράκη, ο βουλευτής Ν. Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης,  καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Κρήτη. Ξεχωριστή παρουσία η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ευεργέτρια του Μουσείου κα Κλεοπάτρα Πρίφτη. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 19.30, με τη σεμνή τελετή εγκαινίων και την επίσημη ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων στο Μουσείο. Χαιρετισμό απηύθηναν: ο Δήμαρχος Ρούσσος Κυπριωτάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Γιώργος Γραμματικάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το πρώτο μέρος της βραδιάς έκλεισε με τις εμπνευσμένες ομιλίες των κ. Κωνσταντίνου Αλαβάνου, Διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, του Καθηγητή ¶γγελου Δεληβορριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, και τέλος, της ποιήτριας και βαφτισιμιάς του Καζαντζάκη, κας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία συγκίνησε με την παρουσία της.

Η βραδιά συνεχίστηκε ιδανικά με τη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Η μεγάλη τραγουδίστρια  συγκίνησε το κοινό στη Μυρτιά με γνωστά αλλά και ανέκδοτα τραγούδια από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (από τον κύκλο του «Καπετάν Μιχάλη», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από το «Zorbas, the ballet» του Μίκη Θεοδωράκη), αλλά και πολλά άλλα τραγούδια από το πλούσιο ποιοτικό της ρεπερτόριο. Εμβόλιμα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, σε βίντεο, ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο: τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη του «Ζορμπά», Μιχάλη Κακογιάννη, να μιλά συγκινημένος για τη γνωριμία του με τον Νίκο Καζαντζάκη.

Ο Δήμος ολοκλήρωσε τη βραδιά των εγκαινίων με επίσημο δείπνο κρητικής φιλοξενίας.

 

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ...               
print
Like Us on Facebook