Μυρτιά (Βαρβάροι)

Στο έργο του Αναφορά στον Γκρέκο, ο Καζαντζάκης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το σόι του κυρού μου αποσέρνει από ένα χωριό δυό ώρες δρόμο από το Μεγάλο Κάστρο που το λεν Βαρβάρους».

«Ο ίδιος, στα παιδικά του χρόνια έζησε στους Βαρβάρους, εκεί που παιδί κυνηγιόταν με τ΄ άλλα παιδιά, όπως ακόμα πριν λίγο αναπολούσαν οι γεροντότεροι του χωριού» (γράφει το 1983 ο Ανεμογιάννης).

Η ονομασία του οικισμού στον οποίο βρίσκεται το Μουσείο διασώζει και την ιστορικότητά του. Σύμφωνα με την ιστορική έρευνα, ο Νικηφόρος Φωκάς μετά την ανάκτηση της Κρήτης, ύστερα από 138 χρόνια αραβοκρατίας, εγκατέστησε εδώ μέρος του εκστρατευτικού του σώματος και συγκεκριμένα Βάραγκους μισθοφόρους (βαρβάρους = μη Έλληνες), στους οποίους έδωσε γη να καλλιεργούν, στα πλαίσια της πολιτικής εποικισμού της Κρήτης που ακολούθησε η βυζαντινή αυτοκρατορία μετά το 961 μ.Χ.

Από το 1206 αναφέρεται στις ιστορικές πηγές το όνομα του χωριού σαν τόπος κατοικίας του βυζαντινού Κρητάρχοντα Στέφανου Αγιοστεφανίτη. Ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει την δική του εκδοχή για την ίδρυση των Βαρβάρων: «Όταν ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς πήρε πίσω τον δέκατο αιώνα την Κρήτη, μάντρωσε σε μερικά χωριά όσους Αραβίτες απόμειναν από την σφαγή και τα χωριά αυτά ονομάστηκαν Βαρβάροι». Έκτοτε ο οικισμός συναντάται συχνά στις βενετικές και τουρκικές απογραφές με το ίδιο όνομα. Η ονομασία του χωριού «βάναυσα» αγνοήθηκε το 1955, όταν στα πλαίσια «εξελληνισμού» των τοπωνυμίων της χώρας μας μετατράπηκε σε Μυρτιά.

print
Like Us on Facebook