Το Μουσείο Καζαντζάκη έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την ActionAid Ελλάς, η οποία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο για ενήλικες, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 10.30π.μ.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό έργο του φορέα, ενώ μέσα από βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον 2Π, τον ανήσυχο ταξιδιώτη, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Send My Friend to School".

Λίγα λόγια για την ActionAid

Η ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση, που έχει το όραμα για μια κοινωνία ευαισθητοποιημένων νέων και παιδιών, που κινητοποιούνται για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και αδικία, όπου κάθε άνθρωπος απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια. Εκπαιδευτικές ευκαιρίες που καλλιεργούν την κριτική σκέψη και παρουσιάζουν την παγκόσμια πραγματικότητα.

Από το 2000 η ActionAid Ελλάς δραστηριοποιείται στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση νέων και παιδιών γύρω από ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας στον κόσμο. Τα προγράμματα είναι καινοτόμα και βασίζονται σε βιωματικά εργαλεία. Αξιοποιούν τη σημαντική εμπειρία της οργάνωσης από τις χώρες του Νότου και τη μεταφέρουν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, «ταξιδεύοντας» παιδιά και εκπαιδευτικούς στην πραγματικότητα των χωρών αυτών.

Λίγα λόγια για τα εργαστήρια

2Π, ένας ανήσυχος ταξιδιώτης

Στο εργαστήρι αυτό θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες από την εκπαιδευτική βαλίτσα 2Π, η οποία δίνει την ευκαιρία να προσεγγιστεί η έννοια του Ενεργού Παγκόσμιου Πολίτη. Ο κύριος 2Π, μια κούκλα που ενσαρκώνει τον Παγκόσμιο Πολίτη και τα ταξίδια του, είναι η αφορμή να ξεδιπλωθούν οι δραστηριότητες γύρω από το πώς ο κόσμος είναι ένα αλληλεξαρτώμενο σύνολο, καθώς και ποια είναι η δική μας θέση μέσα σε αυτόν.

Ο δρόμος για το σχολείο: μια χρωματιστή περιπέτεια

Το 2015, 58.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείο και πάνω από το μισό είναι κορίτσια. Έξι εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα ταξίδεψαν αυτό το καλοκαίρι στο μακρινό Μπανγκλαντές για να διερευνήσουν την άνιση πρόσβαση στο σχολείο. Στο εργαστήριο θα παρουσιαστούν κάποιες δραστηριότητες και του εκπαιδευτικού υλικού που σχεδίασε η ομάδα των εκπαιδευτικών και θα προσεγγίσουμε τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες σε σχέση με την εργασία, το σχολείο και τα υπόλοιπα δικαιώματά τους. Το ταξίδι των εκπαιδευτικών και η δημιουργία του υλικού πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Send My Friend to School.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου είναι:

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016,

Συνεδριακή Αίθουσα «Γιώργος Ανεμογιάννης»

10.00π.μ. - 10.30π.μ.: Προσέλευση

10.30π.μ. - 11.00π.μ.: Έναρξη. Η ActionAid και οι εκπαιδευτικές δράσεις

11.00π.μ. - 12.30μ.μ.: Εργαστήριο «2Π, ένα ανήσυχος ταξιδιώτης»                                  

                                 Δέσποινα Καρδογέρου

                                 (Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα)

11.00π.μ. - 12.30μ.μ.: Εργαστήριο «Μπανγκλαντές, ο δρόμος για το σχολείο: μια 

                                 χρωματιστή περιπέτεια»

                                 Κάλλι Ρουμελιώτου

                                 (Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα)

12.30μ.μ. - 13.00μ.μ:  Διάλειμμα - Πολυχώρος ΜΝΚ

13.00π.μ. - 14.30μ.μ.: Εργαστήριο «2Π, ένα ανήσυχος ταξιδιώτης»                                  

                                 Δέσποινα Καρδογέρου

                                 (Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα)

13.00π.μ. - 14.30μ.μ.: Εργαστήριο «Μπανγκλαντές, ο δρόμος για το σχολείο: μια 

                                 χρωματιστή περιπέτεια»

                                 Κάλλι Ρουμελιώτου

                                 (Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα)

14.30μ.μ. - 15.00μ.μ.: Λήξη

Ελεύθερη συμμετοχή. Απαραίτητη η δήλωση. 

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τη δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΝΚ στο τηλ. 2810 741689 ή στο mail edu@kazantzaki.gr.