το φεστιβάλ // πρόγραμμα εκδηλώσεων // εκθέσεις // εποπτικό υλικό // συντελεστές // χορηγοί

Το φεστιβάλ

Το Μουσείο Καζαντζάκη εγκαινιάζει από το 2016 έναν ετήσιο θεσμό με τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας». Σκοπός του είναι να αναδείξει τα ταξιδιωτικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και να γνωρίσουμε μέσα από τη δική του ματιά τις χώρες και τους πολιτισμούς που τον συγκίνησαν και τον ενέπνευσαν. Η φετινή διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στην Ισπανία, μια χώρα που σημάδεψε βαθιά τη ζωή και το έργο του Κρήτα συγγραφέα. Μέσα από ένα εξαήμερο εκδηλώσεων στη Μυρτιά και στο Ηράκλειο, θα έρθουμε σε επαφή με ψήγματα –εικόνες, ήχους, χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές– της Ισπανίας του Καζαντζάκη. 

«Διπλό είναι το πρόσωπο της Ισπανίας. Πάθος και τίποτα! Αυτοί είναι οι δύο πόλοι, και γύρα τους περιστρέφεται η ισπανική ψυχή. Όλη η Ισπανία λάμπει και σαλεύει στο νου μου σαν ένα παγόνι αρσενικό, που με ανοιγμένες τις φτερούγες του σεριανάει ανάμεσα σε δύο θάλασσες. Σφαλνώ τα μάτια μου για να θυμηθώ καλύτερα…» 

12 με 17 Ιουλίου 2016, σας περιμένουμε στη μεγάλη αυτή πολιτιστική γιορτή. Μια ξεχωριστή «συνάντηση» Ισπανίας και Κρήτης, γεμάτη από πολιτιστικά γεγονότα που ταξιδεύουν στον χώρο, αφηγούνται ιστορία και ξεδιπλώνουν την ψυχή της Ισπανίας μέσα από την τέχνη, τον λόγο, τη μουσική, τον χορό και τη γαστρονομία. 


Χαιρετισμός προέδρου

Είναι άσκοπος ο ερχομός σου, αν φύγεις από αυτόν τον κόσμο που γεννήθηκες χωρίς να τον γνωρίσεις. Αυτή ήταν η αγωνία του Νίκου Καζαντζάκη: να προλάβει να δει «καινούρια χώματα και θάλασσες κι ανθρώπους κι ιδέες», και δεν έχανε ευκαιρία να ταξιδεύει. Τη χαρά του ταξιδιού που γεύτηκε, δεν την κράτησε μόνο για τον εαυτό του αλλά, με τη χαρακτηριστική του γλαφυρότητα, προσέφερε στον αναγνώστη εικόνες κι εμπειρίες από τις χώρες που επισκέφθηκε. Ανέδειξε, έτσι, σε λογοτεχνικά αριστουργήματα τα ταξιδιωτικά του έργα.

Το Μουσείο, επιθυμώντας να αναδείξει αυτόν τον τομέα, καθιερώνει από εφέτος τoν θεσμό πολυήμερων εκδηλώσεων, ξεκινώντας από το «Ταξιδεύοντας… Ισπανία», για να γνωρίσουμε μέσα από αυτές τον πολιτισμό της αγαπημένης του χώρας όπως εκείνος την είδε με τη διεισδυτική του ματιά.

Επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες σ’ όσους τις παρακολουθήσουν, συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο στο να γνωρίσουν καλύτερα οι επισκέπτες μας το έργο και την αξία του μεγάλου πνευματικού κεφαλαίου του Νίκου Καζαντζάκη.

Στέλιος Ματζαπετάκης

Πρόεδρος Μουσείου Καζαντζάκη