το φεστιβάλ // πρόγραμμα εκδηλώσεων // παράλληλα // οπτικοακουστικό υλικό // συντελεστές // χορηγοί

…Και το ταξίδι συνεχίζεται

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε πέρυσι με μια επίσκεψη-προσκύνημα στην Ισπανία συνεχίζεται φέτος με ένα πέρασμα από τη Μάγχη για να βρεθούμε στην Αγγλία. Στην Αγγλία του Νίκου Καζαντζάκη. Η πένα του μεγάλου συγγραφέα μάς οδηγεί στο Μεγάλο Νησί στην αυγή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Και εμείς, ταξιδευτές μέσα από τις σελίδες που με απαράμιλλη μαεστρία «κέντησε» ο δημιουργός της Οδύσειας, αναζητούμε το χθες της μεγάλης χώρας για να το παντρέψουμε με το σήμερα και να μείνουμε έτσι πιστοί στον Νίκο Καζαντζάκη, που έγραφε για να εξωτερικεύσει τη μεγάλη του αγάπη στη διαχρονικότητα. Ο χώρος, ο χρόνος και οι σκέψεις του Νίκου Καζαντζάκη για την Αγγλία γίνονται θέατρο, μουσική, χορός, εικαστική δημιουργία, παιχνίδι και όλοι εμείς καλούμαστε να αναζητήσουμε μέσα από τους σύγχρονους δημιουργούς, που θα ξεκινήσουν από διάφορα μέρη για να σμίξουν μια αγκαλιά στη Μυρτιά, την καζαντζακική ματιά για την Αγγλία. Μια ματιά που ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας της, περνά μέσα από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και την προετοιμασία της τεχνολογικής έκρηξης, για να οδηγηθεί προφητικά στο σήμερα.

Η σειρά των φεστιβάλ, που ξεκίνησε φιλόδοξα το Μουσείο Καζαντζάκη αφιερωμένα στα ταξιδιωτικά του βιβλία, αποσκοπεί σε μια νοερή περιήγηση στην ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών που επισκέφτηκε ο μεγάλος μας ταξιδευτής. Παράλληλα αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού με τα έργα του «Ταξιδεύοντας ….», που καθιέρωσαν ουσιαστικά την ταξιδιωτική λογοτεχνία στην Ελλάδα.       

Φέτος έχομε τη μεγάλη χαρά να αδελφοποιήσουμε το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με το Ίδρυμα Παρακαταθήκης Σαίξπηρ. Είναι ευτυχής συγκυρία που η αδελφοποίηση γίνεται με αφορμή την περιπλάνησή μας στη χώρα του μεγάλου Άγγλου δραματουργού του οποίου τα «πλάσματα» ένιωθε τόσο δικά του ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας. Έτσι, ενώνονται σημειολογικά οι πνευματικές παρακαταθήκες δύο «ελεύτερων» ανδρών που μας καλούν αντάμα να τους ακολουθήσουμε στη μεγάλη περιπλάνηση που τους οδηγούν τα όνειρά τους.

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Μιχάλης Ταρουδάκης

Πρόεδρος Μουσείου Καζαντζάκη