Η Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Καζαντζάκη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο και τη ζωή του συγγραφέα.

Από το 1983, έτος ίδρυσης του Μουσείου, και μέχρι σήμερα, στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος. Το 2009, ο χώρος ανακαινίστηκε πλήρως, χάρη στη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εργασίες περιελάμβαναν την αναδιαμόρφωση του κτιρίου και την επανέκθεση των Συλλογών του, με νέα σεναριακή δομή και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις και μουσειολογικές μεθόδους. Η νέα μουσειακή εμπειρία πλαισιώθηκε από διαδραστικά οπτικοακουστικά εκθέματα και ασύρματη ακουστική ξενάγηση. Τα εγκαίνια της νέας Έκθεσης έγιναν στις 3 Ιουλίου 2010.

Στη νέα Μόνιμη Έκθεση ο επισκέπτης θα δει χειρόγραφα, επιστολές, έγγραφα, ελληνικές και ξένες εκδόσεις, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, θεατρικό υλικό, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, και ποικιλία έργων τέχνης με απεικονίσεις του συγγραφέα. Το φυσικό υλικό, μαζί με ψηφιακές αναπαραγωγές, αναπτύσσεται σε πέντε θεματικές-αίθουσες:

  • Βιογραφικά στοιχεία
  • Το ποίημα της Οδύσσειας
  • Οι φίλοι και οι επιρροές
  • Τα πρώιμα και τα θεατρικά έργα
  • Τα μυθιστορήματα και τα ταξιδιωτικά έργα

Η Μόνιμη Έκθεση περιλαμβάνει ακόμη:

Αίθουσα προβολών

Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει μια εικοσάλεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, κινεζικά, κορεατικά, ολλανδικά, πολωνικά και ρωσικά.

Μικρό αίθριο

Xώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει κάτω από τα «ελαιόφυλλα» της γυάλινης οροφής, πριν συνεχίσει την περιήγησή του στον επάνω όροφο του Μουσείου.

Συντελεστές νέας Μόνιμης Έκθεσης

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΥ, ΑΓΓΕΛΑ ΤΣΙΑΝΤΟΥ 

Σχεδιασμός έκθεσης - μελέτη εφαρμογής – επίβλεψη: ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΑΔΑΚΗΣ

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός - γραφική επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ

Κείμενα - επιστημονική επιμέλεια: ΛITΣA  XATZOΠOYΛOY

Γενικός συντονισμός – επιμέλεια: ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΣΑΚΑ

Επιστημονικός σύμβουλος επανέκθεσης: ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Οργανωτική υποστήριξη: ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ