Μυρτιά (Βαρβάροι), ένα χωριό… ένα Μουσείο

«Το σόι του κυρού μου αποσέρνει από ένα χωριό δυό ώρες δρόμο από το Μεγάλο Κάστρο που το λεν Βαρβάρους».

Αναφορά στον Γκρέκο, ΝΚ

Μοναδικής ομορφιάς είναι και ο περίπατος στο πατρογονικό χωριό του Καζαντζάκη, τη Μυρτιά (Βαρβάροι), όπου τα ολάνθιστα σοκάκια σε συνδυασμό με τις μυρωδιές και τα χρώματα του ημιορεινού τοπίου αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τον επισκέπτη να γνωρίσει την κρητική παράδοση και κουλτούρα. Από το διάσημο στενό των λουλουδιών στην οδό Αλέξη Ζορμπά μέχρι το πάρκο Ανεμογιάννη και από τις παραδοσιακές βυζαντινές εκκλησίες μέχρι την πλατεία του χωριού αναζητήστε τη μορφή του Καζαντζάκη στις διασπαρμένες σύγχρονες τοιχογραφίες στα δρομάκια του χωριού. Κάντε μια βόλτα στο χωριό και ακολουθήστε νοερά τα ίχνη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, όπως τότε που ερχόταν συχνά για να επισκεφθεί αγαπημένους φίλους και συγγενείς!

Σας προτείνουμε…

Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο Μουσείο με άλλους όμορφους προορισμούς κοντά… στον Καζαντζάκη.

Α. Μια διαδρομή στην ημιορεινή ενδοχώρα του Ηρακλείου ανακαλύπτοντας τα αρώματα και τις γεύσεις της Κρήτης (Οινοποιείο − Μουσείο Καζαντζάκη – Αρχάνες)

Οινοποιείο 

Πρώτος προορισμός σας ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, όπου φιλοξενεί μερικούς από τους πιο παραδοσιακούς αμπελώνες της Ευρώπης. Στο οινοποιείο, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παρασκευής του οίνου περιδιαβαίνοντας τις εγκαταστάσεις της μονάδας και να γευθείτε παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού. (Διάρκεια επίσκεψης περ. 60΄)

Για περισσότερα οινοποιεία στην περιοχή επισκεφθείτε το http://www.winesofcrete.gr/

Μουσείο Καζαντζάκη

Στη συνέχεια ακολουθεί η επίσκεψη στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά, το πατρογονικό χωριό του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Μέσα από χειρόγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, γνωρίστε και ανακαλύψτε άγνωστες πτυχές της ζωής, των ταξιδιών και του έργου του. Την εμπειρία του στο Μουσείο συμπληρώνει μια εικοσάλεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση, διαθέσιμη σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, κινεζικά, κορεατικά, ολλανδικά, πολωνικά και ρωσικά. Έπειτα χαλαρώστε στον Πολυχώρο του Μουσείου όπου συστεγάζονται το Καφέ, το Πωλητήριο και η Παιδική Γωνιά. (Διάρκεια επίσκεψης περ. 60΄)

Αρχάνες

Επίσκεψη και περίπατος σ’ ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά του Ηρακλείου, τις Αρχάνες. Περιήγηση στο χωριό και δυνατότητα για φαγητό/μεσημεριανό γεύμα.  Εκτός από την ευχαρίστηση της βόλτας και της ξεκούρασης στο όμορφο χωριό με πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια, αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αρχανών ή/και  τον Μινωικό Νεκροταφείο του Φουρνίου στις Κάτω Αρχάνες.

Β.  Μια διαδρομή για τους λάτρεις της φύσης και του πολιτισμού (Πεζοπορία − Μουσείο Καζαντζάκη − Παραδοσιακή ταβέρνα)

Κουναβιανό φαράγγι*

Πεζοπορία στο φαράγγι μοναδικής ομορφιάς με σπάνια είδη φυτών και πτηνών που επιχωριάζουν στον τόπο. Η διαδρομή του Κουναβιανού φαραγγιού ξεκινά από τα Αϊτάνια –λίγο μετά το Σκαλάνι–, όπου υπάρχει χώρος για στάθμευση του λεωφορείου και μέσα από μονοπάτια* με βλάστηση, σπηλιές και ρυάκια, ο πεζοπόρος κάθε ηλικίας καταλήγει στο χωριό Μυρτιά όπου βρίσκεται και το Μουσείο Καζαντζάκη.

 (Διάρκεια πεζοπορίας περ. 120΄)

*Βαθμός δυσκολίας 1, υψόμ. 305 m. Η πεζοπορία ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες ατόμων με καλή φυσική κατάσταση.

Μουσείο Καζαντζάκη

Στη συνέχεια οι πεζοπόροι μπορούν να ξεκουραστούν στον Πολυχώρο του Μουσείου που συστεγάζει το Πωλητήριο και το Καφέ, να απολαύσουν ένα αναψυκτικό ή ένα σνακ πριν την επίσκεψη τους στο Μουσείο. Εδώ, θα περιηγηθούν στους χώρους του Μουσείου, θα ανακαλύψουν και θα γνωρίσουν το έργο του μεγαλύτερου Νεοέλληνα συγγραφέα μέσα από χειρόγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα. Την εμπειρία τους στο Μουσείο συμπληρώνει μια εικοσάλεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση, διαθέσιμη σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, κινεζικά, κορεατικά, ολλανδικά, πολωνικά και ρωσικά.

(Διάρκεια επίσκεψης περ. 60΄)

Παραδοσιακή ταβέρνα

Περπατώντας μέσα στα όμορφα σοκάκια της Μυρτιάς μπορούν να καταλήξουν σε μια από τις ταβέρνες του χωριού και να απολαύσουν ένα παραδοσιακό γεύμα. 

Γ. Ιχνηλατώντας τις πνευματικές, θρησκευτικές και γαστρονομικές παραδόσεις της Κρήτης (Μουσείο Καζαντζάκη − Μονή Αγκαράθου – Αστρίτσι)

Μουσείο Καζαντζάκη

Πρώτος προορισμός το Μουσείο Καζαντζάκη όπου φτάνετε μετά από μια όμορφη διαδρομή στην ημιορεινή ενδοχώρα του Ηρακλείου. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται το βιογραφικό μουσείο αφιερωμένο στον μεγαλύτερο Νεοέλληνα συγγραφέα, Νίκο Καζαντζάκη. Μέσα από χειρόγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, γνωρίστε και ανακαλύψτε άγνωστες πτυχές της ζωής, των ταξιδιών και του έργου του. Την εμπειρία σας στο Μουσείο συμπληρώνει μια εικοσάλεπτη οπτικοακουστική παρουσίαση, διαθέσιμη σε 11 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, κινεζικά, κορεατικά, ολλανδικά, πολωνικά και ρωσικά.

Μονή Αγκαράθου

Σε μικρή απόσταση από τη Μυρτιά βρίσκεται η Μονή Αγκαράθου, ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Κρήτης. Απολαύστε τη θέα του Κρητικού τοπίου, ελάτε κοντά στις γνήσιες θρησκευτικές παραδόσεις του νησιού και γνωρίστε την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική παράδοση σε μία Μονή που η ιστορία της και τα κειμήλια που φιλοξενεί ξεπερνούν τα 500 χρόνια.

Αστρίτσι − Κάτω Βρύση

Τελικός προορισμός για φαγητό και ξεκούραση στη φύση, το παραδοσιακό χωριό Αστρίτσι, όπου στις αρχές ενός κατάφυτου φαραγγιού υπάρχει μια ξεχωριστή ταβέρνα, «Το Καφενείο της Κάτω Βρύσης», που λειτουργεί από τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού που σερβίρουν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. Τόσο η διαμόρφωση του χώρου στις αρχές του φαραγγιού όσο και η ποιότητα των προϊόντων θα αφήσουν ευχαριστημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Οι παραπάνω διαδρομές αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις προορισμών στην περιοχή του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων που μπορούν να συνδυαστούν με την επίσκεψη στο Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά. 

Ακόμη, εξερευνήστε τη Μυρτιά μέσα από την κινηματογραφική ματιά του Μανόλη Παπαδάκη στο βίντεο που ακολουθεί.