Το Μουσείο Καζαντζάκη έχει διαμορφώσει ένα πλέγμα ευρείας συνεργασίας με φορείς και θεσμούς που έρχονται σε άμεση σχέση με τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του. Η συνεργασία με τους παραπάνω φορείς συνίσταται στη συνδιοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων – συνεδρίων, στην έκδοση έργων, στην οργάνωση εκθέσεων και παρουσιάσεων.

Εκδόσεις Διόπτρα

Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Νίκη Σταύρου], με έδρα την Αθήνα, ήταν ο εκδοτικός οίκος που εξέδιδε και διακινούσε αποκλειστικά και μόνον τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης στην ελληνική γλώσσα στην Ελλάδα και, από το φθινόπωρο του 2011, μέσω του ηλεκτρονικού του βιβλιοπωλείου και σε όλο τον κόσμο. 

Από την άνοιξη του 2022 τα έργα του Καζαντζάκη στα Ελληνικά εκδίδονται πλέον αποκλειστικά και μόνο από τις Εκδόσεις Δίοπτρα.

Το Μουσείο Καζαντζάκη συνεργάζεται με τις Εκδόσεις σε επίπεδο διαδιανεισμού αρχειακού υλικού για ερευνητικούς λόγους, στον τομέα της διακίνησης των εκδόσεων, αφού από το 2015 έχει την ευθύνη διακίνησης των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη, στον τομέα της συνδιοργάνωσης και αμφίπλευρης υποστήριξης ποικίλων εκδηλώσεων.

Εκδόσεις Διόπτρα - Βιβλία Καζαντζάκη


Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Πρόκειται για ένα διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη, με τη συμμετοχή της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Καζαντζάκη.

Έχει έδρα τη Γενεύη και κύριος σκοπός του είναι η προώθηση του έργου και της σκέψης του μεγάλου συγγραφέα. Διοικείται από ένα κεντρικό όργανο, τη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από τη Παγκόσμια Γενική Συνέλευση. Είναι οργανωμένο σε Τμήματα. Τα μέλη, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σήμερα σε 9.142, κατοικούν σε 130 χώρες.

amis-kazantzaki.gr


Αδελφοποιήσεις

Στο πλαίσιο των σχέσεων που αναπτύσσει το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με ομοειδή μουσεία και πολιτιστικούς φορείς, στο παρελθόν έχει αδελφοποιηθεί με:

• Το Ίδρυμα Σαίξπηρ στο Στράτφορντ-Απόν-Έιβον της Αγγλίας (2017)

Shakespeare's Birthplace Trust

• Το Σπίτι-Μουσείο του Albert Schweitzer στο Gunsbach της Αλσατίας (2013)

Albert Schweitzer Museum

Το Μουσείο του Κινέζου λογοτέχνη Lu Xun στο Shaoxing της Κίνας (2012)

Shaoxing Lu Xun Museum

Το Μουσείο του Τσέχου συνθέτη Buhoslav Martinû στην Polička της Τσεχίας (1999)

Bohuslav Martinu Centre

Το Μουσείο Paul Valéry στην πόλη Sète της Γαλλίας (1997)

Paul Valéry Museum

Το Μουσείο του Juan Ramón Jiménez στο Moguer της Ισπανίας (1997)

Zenobia Juan Ramón Jiménez House/Museum


Πρόγραμμα "GRUNDTVIG"

Τη διετία 2011-2013, το Μουσείο συμμετείχε ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Grundtvig, στη σύμπραξη με τίτλο «Comparing learning opportunities in the field of literary heritage». Στη σύμπραξη συμμετείχαν ακόμη λογοτεχνικοί φορείς από την Εσθονία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία. 

Περισσότερα για τη σύμπραξη και τα αποτελέσματα του έργου: literarygrundtvig.blogspot.gr

www.literarycharacters.eu


Protocol of Collaboration between House Museums in Europe

Το Μουσείο έχει υπογράψει το Protocol of Collaboration between House Museums in Europe, που συντάχθηκε στη Φλωρεντία  τον Μάιο του 2015 από εκπροσώπους Μουσείων-Σπιτιών σπουδαίων συγγραφέων, συνθετών και καλλιτεχνών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.