καλωσόρισμα // το φεστιβάλ // πρόγραμμα // το αηδόνι του αυτοκράτορα // 10 κινέζικοι σταθμοί // συναυλίες

// blooming of time // σεμινάρια // απογευματινή ζώνη // εκθέσεις // οπτικοακουστικό υλικό // συντελεστές φεστιβάλ // χορηγοί


«Δεν έρχουμαι για να καταλάβω…. Έρχουμαι για να χορτάσω τις πέντε μου αίστησες. Δεν είμαι κοινωνιολόγος – δόξα σοι ο Θεός ! –μήτε φιλόσοφος, μήτε τουρίστας… Η Κίνα για μένα είναι ένα καινούργιο λιβάδι όπου θα βοσκήσουν οι πέντε μου αίστησες.»

Αυτά έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης στον φίλο του Λιάν-Κε στο πρώτο του ταξίδι στην Κίνα το 1935. Και οι πέντε αισθήσεις του μεγάλου ταξιδευτή γέμισαν με την πνευματική τροφή που η απέραντη χώρα της Ανατολής είχε απλόχερα να του προσφέρει. Και η τροφή αυτή μεταλλάχτηκε σε πνεύμα, και ξεχύθηκε μέσα από τη μαγική του πέννα σε χαρτί, για να μείνει αιώνια σε μας η αίσθηση της μαγείας που τον είχε κυριεύσει καθώς ζούσε την καθημερινότητα της Κινέζικης ζωής. Μιας ζωής άρρηκτα συνδεδεμένης με τη φιλοσοφία τον πολιτισμό και τις παραδόσεις ενός μεγάλου λαού που την εποχή της πρώτης επίσκεψης του Νίκου Καζαντζάκη αναζητούσε ένα καινούργιο δρόμο σε ταραγμένες και δύσκολες εποχές.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, πιστό στον στόχο του να μεταφέρει στη σημερινή εποχή τις εικόνες που έζησε και μετέφερε στα ταξιδιωτικά του βιβλία ο μεγάλος Κρητικός, αλλά και να συνδέει τον πολιτισμό των χωρών που επισκέφτηκε με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ταξιδεύει φέτος στην Κίνα κρατώντας από το βιβλίο του «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα» το τμήμα που αναφέρεται στη χώρα της φιλοσοφίας, του μεταξιού και του μεγάλου τείχους την οποία ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφτηκε δύο φορές.

Το εγχείρημα δύσκολο, σε δύσκολες εποχές. Όμως το Μουσείο τολμά να κάνει και πάλι την υπέρβασή του, πιστό στις αρχές του μεγάλου συγγραφέα, το πνεύμα του οποίου καλείται να διαφυλάξει και να μεταδώσει στους πολίτες όλου του κόσμου. «Φτάσε όπου δεν μπορείς» έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, και εμείς προσπαθούμε να φτάσουμε σε μέρη μακρινά ελπίζοντας ότι τουλάχιστον η προσπάθειά μας θα τύχει της επιδοκιμασίας του.

Το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Κίνα» οργανώνεται φέτος στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά, με εντελώς πρωτότυπες δράσεις πολιτισμού, με στόχο να φέρει κοντά στο πνεύμα του συγγραφέα ολοένα και περισσότερο κοινό που περιμένει από το Μουσείο κάτι το καινούργιο. Η συνεργασία μας με σημαντικούς καλλιτέχνες που έρχονται από την Κίνα για να μας μεταφέρουν τη χαρά της δημιουργίας όπως αυτοί την αισθάνονται και την μετουσιώνουν σε τέχνη, αλλά και με το κέντρο Κινέζικου Πολιτισμού της Αθήνας, καθώς και το πάντρεμα των Ελλήνων δημιουργών με τους Κινέζους συναδέλφους τους, ελπίζουμε ότι θα δώσει μια ιδιαίτερη χροιά στο φετινό φεστιβάλ. Είναι στην κρίση σας εάν η νέα μορφή του Φεστιβάλ θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.

Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ταξίδι θα συνεχιστεί…..  

Μιχάλης Ταρουδάκης
Πρόεδρος Δ.Σ. Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη