καλωσόρισμα // το φεστιβάλ // πρόγραμμα // το αηδόνι του αυτοκράτορα // 10 κινέζικοι σταθμοί // συναυλίες

// blooming of time // σεμινάρια // απογευματινή ζώνη // εκθέσεις // οπτικοακουστικό υλικό // συντελεστές φεστιβάλ // χορηγοί

WORKSHOPS

Μυρτιά | 13 & 14 Ιουλίου | 11.00 – 14.00
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων για όλα τα σεμινάρια
Πληροφορίες-εγγραφές στα σεμινάρια από 5 Ιουνίου
Μουσείο Καζαντζάκη | 2810 741689 | Καθημερινά 9.00-17.00

Παιδικά σεμινάρια 

Χορεύοντας με τη Σκιά μου
Ένα βιωματικό εργαστήριο που μας ταξιδεύει στον φωτεινό κόσμο του θεάτρου σκιών.

Η σκιά μου είναι μεγάλη, η σκιά μου είναι μικρή,
είναι πίσω και εμπρός μου, η σκιά με ακολουθεί!

Δημιουργούμε όλοι μαζί μικρές στιγμές  χρησιμοποιώντας  τεχνικές θεάτρου σκιών. Πειραματιζόμαστε και δημιουργούμε τις δικές μας φιγούρες, παίζουμε και χορεύουμε παρέα!

Α ΟΜΑΔΑ: 4-6 ετών | Β ΟΜΑΔΑ: 7-10 ετών | Γ ΟΜΑΔΑ: 11-14 ετών
Κόστος συμμετοχής: 20 € | Ημέρες: 2 | Σύνολο ωρών: 6
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κοκαράκη Μπέττυ (alaluz shadow puppet theatre)

5 Νότες απ’ την Άπω Ανατολή 

Αντλώντας έμπνευση από τη μουσική παράδοση της Άπω Ανατολής το εργαστήριο στοχεύει στο να εμπνεύσει στους μικρούς συμμετέχοντες την καλλιτεχνική έκφραση μέσω της μουσικής και του ρυθμού. Τα παιδιά θα κάνουν ένα μουσικό ταξίδι ως την ανατολική Ασία για να ανακαλύψουν πως μπορούν να παράξουν ρυθμούς και ήχους χρησιμοποιώντας ως μέσο τα μουσικά όργανα, αλλά και το σώμα τους (body percussion) ή ακόμη και καθημερινά αντικείμενα. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις μουσικές και σωματικές/κιναισθητικές τους ικανότητες/δεξιότητες μέσα από μια σειρά παιχνιδιών συνεργασίας και αλληλεπίδρασης. Στη διάρκεια του εργαστηρίου οι μικροί συμμετέχοντες/τα παιδιά θα εξοικειωθούν με το τραγούδι, τον χορό και τη "γλώσσα" της μουσικής με ενεργητικό, βιωματικό τρόπο που βασίζεται στις αρχές του συστήματος Μουσικοκινητικής Αγωγής Orff (Orff-Schulwerk).

Α ΟΜΑΔΑ 11:00 - 12:30 : 6-9 ετών | Β ΟΜΑΔΑ 12:30 - 14:00 : 10-14 ετών
Κόστος συμμετοχής: 20 € | Ημέρες: 2 | Σύνολο ωρών: 3 
Υπεύθυνος εργαστηρίου: In Suk Lee

Τα κινέζικα τείχη φαίνονται από τη Σελήνη… 

Η εκπαιδευτική δράση «Τα κινέζικα τείχη φαίνονται από τη Σελήνη» στηρίζεται στη λογική ότι όλοι οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, μαθαίνουν καλύτερα μέσα από βιωματικές δράσεις. Συναντάμε δράκους, ζαχαροκάλαμα και ιδεογράμματα μέσα στο Μουσείο και απελευθερώνουμε τη δημιουργικότητά, με σκοπό να γνωρίσουμε τον πολιτισμό της Κίνας μέσα από τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη.

Οικογένειες με παιδιά 6-11 ετών
Α ΟΜΑΔΑ: 11.00- 12.15 | Β ΟΜΑΔΑ: 12.45- 14.00 
Δωρεάν συμμετοχή | Ημέρες: 1 | Σύνολο ωρών: 75
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Βίκη Χρηστάκη

Σεμινάρια για ενήλικες

Κινέζικη Καλλιγραφία

Ο αρχαίος πολιτισμός της Ελλάδας είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και η αφετηρία της δυτικής φιλοσοφίας, ενώ ο αρχαίος πολιτισμός της Κίνας αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό της ανατολής. Τα ιδεογράμματα της κινέζικης καλλιγραφίας είναι ο κυριότερος δεσμός της κινέζικης κουλτούρας και η αμεσότερη μορφή τέχνης που αναπαριστά το περιεχόμενο της κινέζικης φιλοσοφίας. 

Ο κινέζος φιλόσοφος Zou Yan πιστεύει πως ο κόσμος δημιουργήθηκε από πέντε στοιχεία: το Μέταλλο, το Ξύλο, το Νερό, τη Φωτιά και τη Γη, ενώ ο Εμπεδοκλής θεωρεί πως όλες οι δομές του κόσμου αποτελούνται από τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία: τη φωτιά, τον αέρα, τη νερό και τη γη. Μεταξύ των δύο αυτών απόψεων υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως η ιδέα του «αέρα»,  του «τσί» (“qi”), είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της κινέζικης κουλτούρας. 

Αυτό το σεμινάριο καλλιγραφίας θα μας μυήσει στο Wu Zing, ή αλλιώς στα «Πέντε Στοιχεία» που αντιστοιχούν στα πέντε είδη κινέζικης καλλιγραφίας. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα διαφορετικά στυλ καλλιγραφίας και θα ανακαλύψουν τις διαφορετικές μεθόδους γραφής  τους. Στόχος ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του έργο και να αισθανθεί τις αξίες των κόσμων των ελλήνων και των κινέζων φιλοσόφων, αλλά και να ανακαλύψει τις ομοιότητες μεταξύ τους. 

Κόστος συμμετοχής: 15 € | Ημέρες: 2 | Σύνολο ωρών: 3
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Giao Tianchen

Κινέζικη Όπερα

Η Κινέζικη Όπερα ενώνει το τραγούδι, την υποκριτική, την απαγγελία και τα ακροβατικά σε μια ενιαία τέχνη. Ως τραγούδι νοείται η τεχνική του τραγουδιού που εστιάζει στην ακριβή εκφορά της κάθε λέξης. Η απαγγελία είναι μια τεχνική που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Η υποκριτική είναι η τέχνη των τεχνικών του σώματος και της έκφρασης. Τα ακροβατικά είναι η πολεμική δράση, που βασίζεται στις κινέζικες πολεμικές τέχνες. Τα τέσσερα αυτά είδη ερμηνευτικών τεχνικών άλλοτε εφάπτονται κι άλλοτε διατέμνονται, ανάλογα με τις ανάγκες της υπόθεσης πάντοτε όμως, ως ενιαίο σύνολο, αντικατοπτρίζουν την ομορφιά της αρμονίας και του μουσικού πνεύματος, του ρυθμού. 

Με όλα της τα στοιχεία, η Κινέζικη Όπερα αποτελεί ένα ιδιόμορφο είδος θεατρικής έκφρασης με ιδιαίτερα εθνικό χαρακτήρα. Ο διάσημος ερμηνευτής κινέζικης Όπερας Liu Xinran μας καλεί να το γνωρίσουμε μέσα από τις βασικές κινήσεις και το τραγούδι.  

Κόστος συμμετοχής: 50 € | Ημέρες: 2 | Σύνολο ωρών: 6
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Liu Xinran

*Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες και προχωρημένους ερασιτέχνες που ασχολούνται με το θέατρο, το τραγούδι ή τον χορό.

Μελετώντας την κινέζικη μουσική

Δύο κινέζοι μουσικοί μοιράζονται τα μυστικά της ανατολικής μουσικής παράδοσης: τα κινέζικα μουσικά όργανα, η σχέση τέχνης και μουσικής στην κινέζικη κουλτούρα, η σχέση μουσικής και ποίησης, ο ρόλος και η μεθοδολογία της αναπνοής. Η μουσική δεν είναι μόνο ένα είδος τέχνης, αλλά βίωμα καθημερινό, τρόπος ζωής του καλλιτέχνη. Θα μας μιλήσουν επίσης για τον τρόπο τους να εκφράζουν την αγάπη για τη ζωή τη φύση και τους ανθρώπους μέσω της μουσικής, και κυρίως, θα ανοίξουν ένα παράθυρο στην ουσία της ανατολικής ομορφιάς στις μέρες μας. 

Δωρεάν συμμετοχή | Ημέρες: 1 | Σύνολο ωρών: 3 
Εισηγητές: Chang Jing

*Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική και, φυσικά, που ενδιαφέρονται για την κινέζικη μουσική.