Το Μουσείο Καζαντζάκη ξεκινά έναν κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τον γενικό τίτλο «Συνταξιδεύοντας», που απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 7 ετών και άνω. Στόχος του Μουσείου είναι να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη μιας οικογένειας να ανακαλύψουν τον συγγραφέα Καζαντζάκη, να ανασύρουν ιδανικά και αξίες μέσα από τα κείμενά του, να εξερευνήσουν τις συλλογές του Μουσείου, αλλά και να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους, να συνεργαστούν, να προβληματιστούν, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν. 

Τα προγράμματα θα υλοποιούνται μια Κυριακή το μήνα και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προκράτηση.  

Αναλυτικά τα προγράμματα :

Σκηνο…γράφω

Με ποιους τρόπους μπορεί ένας συγγραφέας να «συναντήσει» έναν καλλιτέχνη; 

Μπορεί μια ιδέα να ταξιδέψει μέσα στις τέχνες;

Ελάτε να ανακαλύψουμε την τέχνη τις τέχνες της συγγραφής και της σκηνογραφίας. Nα παίξουμε με τα θεατρικά έργα του Καζαντζάκη και τις εικόνες που τους έδωσε ο Ανεμογιάννης και, ως άλλοι σκηνογράφοι, να δημιουργήσουμε τις δικές μας θεατρικές μακέτες. 

Ημερομηνία υλοποίησης: 18/3/2018

Ώρα: 11:00-13:00

drasi-001_(1)1.jpg

Προσωπο...γραφίζω

Πώς θα αισθανόσασταν εάν αναγνωρίζατε μέσα στο πλήθος τον Καπετάν Μιχάλη, τον Τίτυρο, τον Χριστό, τον Ζορμπά; Τι θα θέλατε να τους πείτε;

Ελάτε να δώσουμε μορφή στις λέξεις που περιγράφουν χαρακτήρες από το έργο του Καζαντζάκη. Μορφές που έχουν καταγραφεί στον χρόνο και μας βοηθούν να αναγνωρίζουμε χαρακτήρες στην καθημερινότητά μας. Παίζουμε με τις λέξεις και τα υλικά και φιλοτεχνούμε το οικογενειακό μας πορτρέτο, έτσι ώστε να μας γνωρίσει κάποιος χωρίς να του μιλήσουμε αλλά «διαβάζοντας» την τέχνη μας.

Ημερομηνία υλοποίησης: 15/4/2018

Ώρα: 11:00-13:00

Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον QR code

Πόσους followers θα είχε σήμερα ο Καζαντζάκης; 

Τι πιστεύετε ότι θα σκεφτόταν εάν άκουγε τη λέξη pixel; 

Με ποιον τρόπο θα έκανε upload τις ιδέες του; 

Το χθες μπερδεύεται στο σήμερα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποκτά πένα. Ελάτε να ανακαλύψουμε τρόπους γραφής που αξιοποιούσε ο Καζαντζάκης. Διαβάζουμε τα χειρόγραφά του και προβληματιζόμαστε για τη δυναμική του γραπτού αλλά και του ψηφιακού λόγου. Οι ιδέες μας από το χαρτί βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα στο διαδίκτυο και αφήνονται στην αέναη κίνησή του.

Ημερομηνία υλοποίησης: 20/5/2018

Ώρα: 11:00-13:00

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Από τη γραφή στη γλυπτική

Ακούω και συλλογιέμαι.

Βλέπω και στοχάζομαι.

Αγγίζω και σμιλεύω.

Καλοκαιρινό κυνήγι θησαυρού στις συλλογές του Μουσείου Καζαντζάκη! Αναζητούμε και ανακαλύπτουμε θησαυρούς ψυχής μέσα στις τέχνες κρυμμένους. Ελάτε να σμιλέψετε με την οικογένειά σας το δικό σας γλυπτό που θα «ξεκλειδώνει» τους θησαυρούς της ζωής.

Ημερομηνία υλοποίησης: 17/6/2018

Ώρα: 11:00-13:00

Δ… όπως...

Δάσκαλος

Δημοκράτης 

Δικτάτορας 

Διάδοχος  

Σε ποια πολιτεύματα ταξίδεψε ο Νίκος Καζαντζάκης στη ζωή του; Τι συμβαίνει σήμερα στις χώρες απ’ όπου πέρασε; Πόσα πολιτεύματα έχει αλλάξει η χώρα μας; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σχολείο μας; Διερευνούμε τον ρόλο που μπορούν να παίζουν στη ζωή μας οι άνθρωποι που τους ακολουθεί ένας χαρακτηρισμός από Δ... και επιλέγουμε στην παλέτα των πολιτευμάτων αυτά στα οποία αυτά μπορούν να ανθίσουν οι ιδέες μας.

Ημερομηνία υλοποίησης: 16/9/2018

Ώρα: 11:00-13:00

 «Εσύ είσαι για τα γράμματα και όχι για τα άρματα»

Τι πιστεύετε ότι έκανε ο Νίκος Καζαντζάκης το ’40; 

Ποιος κατέταξε τον Καζαντζάκη στο τάγμα της γραφής;

Σκέψεις του Νίκου Καζαντζάκη, γραμμένες και ηχογραφημένες, μυρωδιές, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα από άλλες εποχές ξεδιπλώνουν την ιστορία που έζησε και ο ίδιος τις μέρες του Πολέμου. Ελάτε να γράψουμε ένα γράμμα στον διανοούμενο Καζαντζάκη για να τον προετοιμάσουμε για όλα αυτά που θα συναντούσε εάν ζούσε σήμερα κοντά μας.

Ημερομηνία υλοποίησης: 21/10/2018

Ώρα: 11:00-13:00

Αν είχα φόρα στην ανηφόρα...

Ας δούμε τον κόσμο από ψηλά.

Ας δούμε τη ζωή με τη ματιά του Καζαντζάκη.

Ανεβαίνουμε στη θεατρική σκηνή της ζωής! Με μέσο το θεατρικό παιχνίδι ταξιδεύουμε σε απλές καθημερινές καταστάσεις που μας οδηγεί ο Καζαντζάκης στα κείμενά του. Ελάτε να παίξουμε ρόλους και να συγγράψουμε τον «Οδηγό Επιβίωσης στο 2018» αξιοποιώντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες των ηρώων του Καζαντζάκη.

Ημερομηνία υλοποίησης: 11/11/2018

Ώρα: 11:00-13:00

Τι ήχο κάνει ένα Βραβείο Ειρήνης;

Με ποιο τρόπο «ακούμε» την Ειρήνη;

Πώς πιστεύετε ότι έδωσε «πνοή» στην Ειρήνη ο Καζαντζάκης;

Πώς θα μπορούσαμε να διαλαλήσουμε την Ειρήνη σήμερα;

Ελάτε να στηρίξουμε την Ειρήνη με λέξεις που κρύβονται στον λόγο που ο Καζαντζάκης έδωσε στη Βιέννη τον Ιούνιο του 1956. Τι έχει συμβεί σήμερα στις λέξεις που του  χάρισαν το Βραβείο Ειρήνης ; Ας διαλαλήσουμε τις αξίες που διέπουν την Ειρήνη και ας αναζητήσουμε τρόπους ώστε να μπουν μέσα στα σπίτια όλων των ανθρώπων. Ας "ηχήσουν" λοιπόν τα κάλαντα της Ειρήνης από τη Μυρτιά για όλο τον κόσμο!

Ημερομηνία υλοποίησης: 23/12/2018

Ώρα: 11:00-13:00