Τα σημερινά παιδιά βομβαρδίζονται από πληροφορίες τις οποίες καλούνται να κατανοήσουν παθητικά και χωρίς να εκφράζουν το πώς νιώθουν για αυτές.  Με αυτό το δεδομένο σχεδιάσαμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Καζαντζάκη για το σχολικό έτος 2019 - 2020 θέτοντας στο επίκεντρο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των παιδιών. 

Μας ενδιαφέρει η διαδικασία που προάγει την ενεργή συμμετοχή του μαθητή στην ανάγνωση των μουσειακών μας συλλογών. Θέλουμε να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα σε παιδιά κάθε ηλικίας και πολιτισμικής προέλευσης και τον γραπτό λόγο του Νίκου Καζαντζάκη. Νιώθουμε μια επιτακτική υποχρέωση να συνδέσουμε το έργο του συγγραφέα με τις τέχνες για να εμπνεύσουμε παιδιά, εφήβους και ενήλικες  να εκφραστούν δημιουργικά ενδυναμώνοντας τη σχέση τους με τη Λογοτεχνία και το Μουσείο. 

Αναλυτικά τη σχολική χρονιά 2019 - 2020 προσφέρονται τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

Ο Μεγάλος Ταξιδευτής

Νηπιαγωγείο – Διάρκεια: 60’ 

Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον συναντάμε στο Μουσείο του και μας συστήνει στην οικογένειά του, τον αγαπημένο του ήχο και μια μυρωδιά από την πειρατική Κρήτη. Ποιος ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης και πόσες χώρες επισκέφτηκε; Τι βιβλία έγραψε και τι ζωγράφιζε, όταν ξεκουραζόταν στην παραλία; Ας γνωρίσουμε τον Νίκο Καζαντζάκη και την αγάπη του για τα βιβλία και τα ταξίδια.

Τα κινέζικα τείχη φαίνονται από τη Σελήνη...

Νηπιαγωγείο – Διάρκεια: 60’ 

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ταξιδιωτικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και να ανακαλύψουν μέσα από τη ματιά του συγγραφέα τον πολιτισμό της Κίνας.  Στο πρόγραμμα «Τα κινέζικα τείχη φαίνονται από τη Σελήνη...» συναντάμε τον Βούδα, δράκους και ιδεογράμματα για να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας φτιάχνοντας μια ιστορία με ήχους.

Το σεντούκι του Μουσείου Καζαντζάκη

Α’ και Β’ Δημοτικού – Διάρκεια: 75’

Ένα παλιό σεντούκι ζωντανεύει τις αναμνήσεις του Μουσείου Καζαντζάκη. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά γνωρίζουν τον ιδρυτή του Μουσείου, την οικογένεια του συγγραφέα και τη σχέση της με τη Μυρτιά. Παίρνοντας έμπνευση από τα προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, τις οικογενειακές του φωτογραφίες και το βιβλίο του Αναφορά στον Γκρέκο, αφήνουμε και εμείς κάτι δικό μας στο σεντούκι του Μουσείου.

Ταξιδεύοντας: Ισπανία, Αίγυπτο και Αγγλία

Γ’ και Δ’ Δημοτικού – Διάρκεια: 75’

Ισπανία, Αίγυπτος, Αγγλία: τρεις προορισμοί, τρία ταξίδια. Ο Νίκος Καζαντζάκης μας αποκαλύπτει τους ανθρώπους που γνώρισε στα ταξίδια του μέσα από τα βιβλία του. Τι θα είχε μέσα στη βαλίτσα του; Πώς αποτύπωνε τις εντυπώσεις από τα ταξίδια του; Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά γνωρίζουν το κοινό στοιχείο σε όλα τα ταξίδια του Καζαντζάκη αλλά και το σπουδαιότερο προσωπικό ταξίδι του συγγραφέα. 

Διάβασε τον Καζαντζάκη Αλλιώς...

Γ’ και Δ’ Δημοτικού – Διάρκεια: 75’

Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ανακαλύπτουν τα μηνύματα που στέλνουν οι ήρωές του. Με αφορμή τα λογοτεχνικά του βιβλία, τα παιδιά φαντάζονται πώς οι ήρωες του Καζαντζάκη περπατούν ή μιλούν. Στο πρόγραμμα «Διάβασε τον Καζαντζάκη Αλλιώς...» αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο και αναρωτιόμαστε τι συναισθήματα μας προκαλούν οι λέξεις του Νίκου Καζαντζάκη με στόχο να γνωρίσουμε το συγγραφικό έργο του.

Ο Διανοούμενος και ο Δράκος

Γ’, Δ’ και Ε‘ Δημοτικού – Διάρκεια: 75’

Έβλεπα το Ζορμπά μεσάνυχτα να χορεύει χλιμιντρίζοντας...

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν σκηνές από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς», που βασίζεται στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Τι χρειάζεται να κάνει ο ενδυματολόγος; Ποια είναι η δουλειά του σκηνοθέτη; Τα παιδιά μελετούν τις συλλογές του Μουσείου και ανακαλύπτουν ποιος ήταν τελικά ο Διανοούμενος και ποιος ο Δράκος.

Το Μουσείο Σήμερα 

Ε’, Στ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου– Διάρκεια: 90’ 

Με αφορμή τα εκθέματα και τις εντυπώσεις του ίδιου του συγγραφέα από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, τα παιδιά καλούνται να μάθουν να συλλέγουν πληροφορίες από τα ίδια τα εκθέματα και τις περιγραφές τους. Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουμε τα είδη, τα επαγγέλματα και τις δυνατότητες των μουσείων.

Ο Πολεμιστής με την πένα

Στ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου– Διάρκεια: 90’ 

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές συζητούν για τη δύσκολη έννοια της «επανάστασης» μέσα από τη Νεότερη και τη Σύγχρονη Ιστορία, ανακαλύπτοντας ήρωες και γεγονότα. Συναντώντας ιστορικά πρόσωπα, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τους «επαναστάτες» που πολέμησαν με το μυαλό και τον λόγο τους και ενδυναμώνουν τη μεταξύ τους σχέση ενεργοποιώντας το μυαλό και το σώμα τους.

Κοίτα, Σκέψου, Δημιούργησε @ ΜΝΚ

Γυμνάσιο και Λύκειο – Διάρκεια: 90’ 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κοίτα, Σκέψου, Δημιούργησε @ ΜΝΚ» έχει σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε άνθρωπος εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο και να κατανοήσουν την αξία των τεχνών και της ελεύθερης έκφρασης. Οι συμμετέχοντες παίρνοντας αφορμή από τη συλλογή έργων τέχνης του Μουσείου, συζητούν για τον Νίκο Καζαντζάκη διευρύνοντας τις γνώσεις τους για τα γραπτά και την προσωπικότητά του.

Έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε μέσω τηλεφώνου στο 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00- 15.00, είτε μέσω email στη διεύθυνση info@kazantzaki.gr.

Κατεβάστε τον οδηγό των εκπαιδευτικών σε αρχείο PDF.