Ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο το διετές πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Σύμπραξης Grundtvig «Συγκρίνοντας Ευκαιρίες Μάθησης στο Πεδίο της Λογοτεχνικής Κληρονομιάς», στο οποίο συμμετείχαν λογοτεχνικοί φορείς πέντε χωρών: η Ένωση Λογοτεχνικών Μουσείων της Εσθονίας, ο Σύνδεσμος Λογοτεχνικών Εταιριών της Φινλανδίας (NIMIKOT), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το Λογοτεχνικό Μουσείο Petöfi της Ουγγαρίας και το Εθνικό Κέντρο Λογοτεχνίας του Λουξεμβούργου. Το πρόγραμμα στόχευε στην ανταλλαγή ιδεών και εργασιακής εμπειρίας  στον τομέα της λογοτεχνικής κληρονομιάς. Οι κύριες μέθοδοι που εφαρμόστηκαν ήταν  η εργασιακή παρακολούθηση (job shadowing) και οι συνεδρίες σε συγκεκριμένα θέματα έρευνας.

Η σύγκριση της εργασιακής μεθοδολογίας κατανοήθηκε ως μέρος της δια βίου μάθησης και στόχευε στο μαθησιακό περιβάλλον, όπου η λογοτεχνική κληρονομιά θεωρείται πηγή γνώσης  και συνεχής αρωγός στη διεύρυνση της γνώσης για τον Κόσμο. Σημείο εστίασης  αποτέλεσαν οι ποικίλες μέθοδοι της ένταξης επισκεπτών λογοτεχνικών μουσείων ή/και φορέων σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία θα τους μείνει αξέχαστη και θα επαναλαμβάνεται με ευχαρίστηση.

 Από τη Σύμπραξη προέκυψαν τρία προϊόντα:

  1. Έντυπο και ψηφιακό βιβλίο 215 σελίδων, έκδοση των αποτελεσμάτων σε ένα πρακτικό εγχειρίδιο για τους επαγγελματίες του τομέα προώθησης της λογοτεχνίας. Οι παρουσιαζόμενες περιπτώσεις βασίζονται σε έρευνα στους συμπράττοντες φορείς και άπτονται των μαθησιακών ευκαιριών στον τομέα της λογοτεχνικής κληρονομιάς. Η ανάλυση αγγίζει πτυχές της προώθησης της λογοτεχνίας, της παιδαγωγικής στα μουσεία, καθώς και της ευρύτερης και βαθύτερης συμμετοχής του κοινού.
  2. Διαδικτυακή έκθεση «Χαρακτήρες της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας». Κάθε χώρα έχει το δικό της δημοφιλή και αγαπημένο λογοτεχνικό χαρακτήρα, του οποίου η έννοια είναι βαθιά δεμένη με την ταυτότητα ενός έθνους ή μιας περιοχής. Η έκθεση παρουσιάζει το μυθιστορηματικό κόσμο, τους χαρακτήρες, τους συγγραφείς και τον πολιτιστικό περίγυρο των Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  3. Δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα με τη μορφή blog, στην οποία γίνεται η παρουσίαση της Εκπαιδευτικής Σύμπραξης και ανταλλάσσονται οι πληροφορίες και η εμπειρία των εταίρων. Σε αυτήν βρίσκονται και οι σύνδεσμοι για τις ανωτέρω παραγωγές. http://literarygrundtvig.blogspot.gr/

Το Μουσείο Καζαντζάκη συμμετείχε ενεργά σε όλες τις παραπάνω δράσεις και παραγωγές με τρία στελέχη και μία εξωτερική συνεργάτιδα. Έφερε την ευθύνη συντονισμού για τη θεματική «Μέθοδοι  προσέγγισης νέων ομάδων κοινού» και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε το blog και πραγματοποίησε συνεδρία όλων των εταίρων στη Μυρτιά, τον Σεπτέμβριο του 2012. Στη διαδικτυακή έκθεση «Χαρακτήρες της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας» παρουσίασε τους Καζαντζακικούς ήρωες «Χριστός», «Οδυσσέας», «Ζορμπάς» και «Άγιος Φραγκίσκος». Ως επιπλέον παράγωγο και για τη συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας δημιούργησε στον ιστότοπο επαγγελματικής δικτύωσης Linkedin την Ομάδα «Λογοτεχνικά Μουσεία».

Το Πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθηση, Εκπαιδευτική Σύμπραξη Grundtvig» χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., τελεί υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το διαχειρίζεται στην Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.