Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Φτάσε όπου δεν μπορείς...
Νηπιαγωγείο - Διάρκεια: 60'
Για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου - Διάρκεια: 90'

Τα προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και η απτική διαδρομή της Μόνιμης Έκθεσης του Μουσείου, καλούν τα παιδιά να «ανακαλύψουν» τι είναι η οπτική αναπηρία και τους τρόπους με τους οποίους άτομα με οπτική βλάβη αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Με οδηγό τις αισθήσεις τα παιδιά περιηγούνται στο Μουσείο και ανακαλύπτουν τον τρόπο που «βλέπουν» τα άτομα με οπτική βλάβη στους μουσειακούς χώρους.

Chasing Kazantzakis’ books
Για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου & Λυκείου - Διάρκεια: 90΄
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διεξάγεται στα αγγλικά και αφορά στις ομάδες Erasmus. Δυνατότητα διεξαγωγής σε ομάδα μαθητών, ενηλίκων ή μεικτή.

Με αφορμή τα λογοτεχνικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, οι συμμετέχοντες ερευνούν και γνωρίζουν τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του. Μέσα από το παιχνίδι και την έρευνα καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους με στόχο να γνωρίσουν το συγγραφικό του έργο.Για τη σχολική χρονιά 2022 - 2023 προσφέρονται επίσης, και τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

Ο Μεγάλος Ταξιδευτής
Νηπιαγωγείο - Διάρκεια: 60’
Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε σε πολλές χώρες. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον συναντάμε στο Μουσείο του και μας συστήνει την οικογένειά του, τον αγαπημένο του ήχο και μυρωδιές από την πειρατική Κρήτη. Ποιος ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης και πόσες χώρες επισκέφτηκε; Ποια βιβλία έγραψε και τι ζωγράφιζε όταν ξεκουραζόταν στην παραλία;

Το σεντούκι του Μουσείου Καζαντζάκη

Α’ και Β’ Δημοτικού - Διάρκεια: 75’
Ένα παλιό σεντούκι ζωντανεύει τις αναμνήσεις του Μουσείου Καζαντζάκη. Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά γνωρίζουν τον ιδρυτή του Μουσείου, την οικογένεια του συγγραφέα και τη σχέση της με τη Μυρτιά. Παίρνοντας έμπνευση από τα προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, τις οικογενειακές του φωτογραφίες και το βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο», αφήνουμε και εμείς κάτι δικό μας στο σεντούκι του Μουσείου.

Διάβασε τον Καζαντζάκη Αλλιώς...
Γ’ και Δ’ Δημοτικού - Διάρκεια: 75’
Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ανακαλύπτουν τα μηνύματα που στέλνουν οι ήρωές του. Με αφορμή τα μυθιστορήματά του, τα παιδιά φαντάζονται πώς οι ήρωες του Καζαντζάκη περπατούν ή μιλούν. Σε αυτό το πρόγραμμα αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο και αναρωτιόμαστε τι συναισθήματα μας προκαλούν οι λέξεις του Νίκου Καζαντζάκη με στόχο να γνωρίσουμε το συγγραφικό έργο του.

Ο Διανοούμενος και ο Δράκος
Γ’, Δ’ και Ε‘ Δημοτικού - Διάρκεια: 75’
"Έβλεπα το Ζορμπά μεσάνυχτα να χορεύει χλιμιντρίζοντας..."
Τα παιδιά δημιουργούν σκηνές από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς», που βασίζεται στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Τι χρειάζεται να κάνει ο ενδυματολόγος; Ποια είναι η δουλειά του σκηνοθέτη; Τα παιδιά μελετούν τις συλλογές του Μουσείου και ανακαλύπτουν ποιος ήταν τελικά ο Διανοούμενος και ποιος ο Δράκος. 

Το Μουσείο Σήμερα
Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου - Διάρκεια: 90’
Με αφορμή τις εντυπώσεις του ίδιου του Νίκου Καζαντζάκη από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, τα παιδιά μαθαίνουν πως να συλλέγουν πληροφορίες από τα ίδια τα εκθέματα και τις περιγραφές τους. Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα είδη και τα επαγγέλματα ενός μουσείου.

Κοίτα, Σκέψου, Δημιούργησε @ ΜΝΚ
Γυμνάσιο και Λύκειο - Διάρκεια: 90’
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε άνθρωπος εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο και να κατανοήσουν την αξία των τεχνών και της ελεύθερης έκφρασης. Οι συμμετέχοντες, παίρνοντας αφορμή από τη συλλογή έργων τέχνης του Μουσείου, συζητούν για τον Νίκο Καζαντζάκη διευρύνοντας τις γνώσεις τους για τα γραπτά και την προσωπικότητά του.

Κατεβάστε τον οδηγό των εκπαιδευτικών σε αρχείο PDF.