Την πολυδιάστατη προσωπικότητα και το οικουμενικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη θα τιμήσει ο Αυστριακός Ανθρωπιστικός Οργανισμός «Αλβέρτος Σβάιτσερ», απονέμοντάς του μεταθανάτια το Χρυσό Μετάλλιο του Αλ. Σβάιτσερ.

Η πρωτοβουλία να δοθεί η τιμητική αυτή διάκριση στον μεγάλο κρητικό συγγραφέα ανήκει στον Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου. Ο κ. Χατζηδημητρίου, που φέρει τον τίτλο του Βαρόνου, είναι αντιπρόσωπος του Αυστριακού Οργανισμού στην Ελλάδα, και θα παραδώσει ο ίδιος το μετάλλιο στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τιμώντας έτσι έμμεσα και αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά του Μουσείου.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Μουσείου στη Μυρτιά Ηρακλείου, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010, και ώρα 12.00 μ.μ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

- Ξενάγηση στο ανανεωμένο Μουσείο Καζαντζάκη,

- Καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο του Δήμου «Ν. Καζαντζάκης» κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη,

- Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Μουσείου, καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη,

- Ομιλία από τον Βαρόνο Breidel Χατζηδημητρίου με θέμα «Αλβέρτος Σβάιτσερ: ο γιατρός, ο φιλόσοφος, ο ανθρωπιστής»,

- Ομιλία από την κα Αθηνά Βουγιούκα, φιλόλογο και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με θέμα «Καζαντζάκης-Σβάιτσερ: Δρόμοι παράλληλοι»,

- Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου.

Ο Οργανισμός

Ο Αυστριακός Οργανισμός «Albert Schweitzer» (Αλβέρτος Σβάιτσερ) συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή του, ενώ ταυτόχρονα το 2010 αποτελεί «Έτος Αλβέρτου Σβάιτσερ» με την επέτειο των 45 χρόνων από το θάνατο και 135 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου αυτού ανθρωπιστή. Το πνεύμα ανθρωπισμού, όπως το οριοθέτησε ο Αλβέρτος Σβάιτσερ, μέσα από το ηθικό δίδαγμά του, την πανανθρώπινη διακήρυξη του «Σεβασμού προς τη Ζωή» δια του οποίου και έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 1952, εμπνέει και σήμερα τους ανά τον κόσμο Εθελοντές του Ανθρωπιστικού Οργανισμού «Αλβέρτος Σβάιτσερ». Με έδρα τη Βιέννη, ο Οργανισμός, ο οποίος αποτελεί Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών και της Ουνέσκο, δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, στον Ανθρωπιστικό, Νοσηλευτικό, Επιστημονικό, Πολιτιστικό, Περιβαλλοντολογικό και Ζωοφιλικό τομέα. Η αντιπροσωπία του στην Ελλάδα (ΑΟΑΣ), δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, όπως τη Μουσική Αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα παιδιά της Αφρικής, συνδρομή προς την Ορθόδοξο Ιεραποστολή στην Αφρική, αιμοδοσίες και στη μαθητική εκπαίδευση.

Οι Σχέσεις

Οι φιλικές σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ του Νίκου Καζαντζάκη και του Αλβέρτου Σβάιτσερ ήταν στενές και γνωστές. Μάλιστα, ο Αλβέρτος Σβάιτσερ ενέπνευσε τον οικουμενικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη για τη συγγραφή του έργου «Ο Φτωχούλης του Θεού», το οποίο και του το αφιέρωσε.

Το Νέο Μουσείο Καζαντζάκη

Το Νέο Μουσείο Καζαντζάκη, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο, παρουσιάζει με μια νέα αισθητική και αντίληψη νεότερα «καζαντζακικά» αποκτήματα, αλλά και λιγότερο φωτισμένες πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Για όποιον επιθυμεί να το επισκεφτεί είναι ανοιχτό καθημερινά 9.00-17.00 μέχρι τέλος Οκτωβρίου και, από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο κάθε Κυριακή 10.00-15.00.