Μια όμορφη  βραδιά αφιερωμένη στην πορεία 40 χρόνων του Μουσείου Καζαντζάκη

Με μια συγκινητική βραδιά έκλεισε την Πέμπτη 3 Αυγούστου στη Μυρτιά ο θερινός κύκλος εκδηλώσεων για τους εορτασμούς των 40 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Η Πλατεία Γ. Ανεμογιάννη, που φέρει το όνομα του Ιδρυτή του Μουσείου, πλημύρισε από κόσμο που είχε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια αυτής της Κεντρική Επετειακής Εκδήλωσης, να κάνει ένα ταξίδι 40 χρόνων μαθαίνοντας γνωστές και άγνωστες στιγμές και ανθρώπους της ιστορίας του Μουσείου. 


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία εκ μέρους του καθ. Μιχάλη Ταρουδάκη, Πρόεδρου Δ.Σ. Μουσείου Καζαντζάκη με την οποία παρουσιάστηκε ο ρόλος των μουσείων στην κοινωνία του σήμερα και πως το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών.

Ακολούθησε η τελετή απόδοσης τιμών σε τρεις προσωπικότητες που με το έργο και την προσφορά τους βοήθησαν τα μέγιστα στην εξέλιξη του Μουσείου από ένα περιφερειακό σπίτι-μουσείο σε ένα σύγχρονο λογοτεχνικό μουσείο, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και σε ένα σημαντικότατο κύτταρο πολιτισμού στην κρητική ενδοχώρα. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Στασινάκη, Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που ως ελάχιστη αναγνώριση της υποστήριξής του στο Μουσείο και της καίριας σημασίας του στην παγκόσμια διάδοση του λόγου του Καζαντζάκη, ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη,  Περιφερειάρχη Κρήτης, που βρίσκεται προσωπικά πάντα δίπλα στο Μουσείο με την Περιφέρεια Κρήτης να είναι σταθερός αρωγός στη δράση του Μουσείου και την κα. Βαρβάρα Τσάκα, τέως Διευθύντρια του Μουσείου, που με την 20ετή παρουσία της στη Διεύθυνση του Μουσείο το οδήγησε στη διεθνή και εγχώρια καταξίωση και αναγνώριση. Στον κ. Αρναουτάκη και κα. Τσάκα απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.

Στην συνέχεια η κα. Παρασκευή Βασιλειάδη, Επιμελήτρια Συλλογών-Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου, παρουσίασε την 40ετή πορεία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, μια πορεία δύσκολη και ανηφορική, που όμως γίνεται με αγάπη και σεβασμό προς το πρόσωπο του μεγάλου συγγραφέα. Η αναδρομή στην ιστορία του Μουσείου ολοκληρώθηκε με την προβολή του επετειακού ντοκιμαντέρ «Η Οδύσεια ενός Μουσείου», μιας νέας παραγωγής του Μουσείου Καζαντζάκη.


Η βραδιά έκλεισε με μια μοναδική μουσική εμπειρία με τη συναυλία του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου του Δήμου Ηρακλείου που αποτελείται από τους Γ. Μαγειρόπουλο (βιολί), Γ. Χλιαβώρα (βιολί), Σ. Συμεωνίδη (βιόλα) και Κ.  Σπυριδάκη (τσέλο).


Ακολούθησε κέρασμα από το Μουσείο. Ο γενικός συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την κα. Μαριλένα Μηλαθιανάκη, Διευθύντρια του Μουσείου.


Εκτός των τιμώμενων προσώπων, το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο κ. Βαγγέλης Ζάχαρης, Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, η κα. Ειρήνη Χουδετσανάκη, Αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Κωστής Φασουλάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου, η κα. Γωγώ Μηλάκη, ο κ. Γιωργος Πιτσούλης και κ. Νικος Χρονάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο κ.  Μανόλης Κοκοσάλης, Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου, η κα. Ρένα Παπαδάκη και κα. Στέλα Αρχοντάκη, Αντιδήμαρχοι Δήμου Ηρακλείου, η κα. Κατερίνα Ζωγραφιστού, Πρόεδρος Ελληνικού Παραρτήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., η κα. Νίκη Σταύρου, Πνευματική Δικαιούχος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ο κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, Επίτιμος Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου, ο κ. Ρούσος Κυπριωτάκης, πρώην Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, αρκετοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, Εκπρόσωποι του Παγκρήτιου Συμβουλίου Κρητών και μέλη της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. από όλον τον κόσμο που είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου πριν την έναρξη της εκδήλωσης.


Η εκδήλωση έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, την υποστήριξη των Δήμων Αρχανών-Αστερουσίων και Ηρακλείου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς και χορηγούς τον Όμιλο Καράτζη Α.Ε. και τον Μέγα Χορηγό του Μουσείου κ. Ευάγγελο Μαρινάκη.