Μιχάλης Ταρουδάκης
25/10/2023


Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα σήμερα την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, Ομότιμου Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Με τον Γιώργο Γραμματικάκη μας συνέδεε μια μακρά παράδοση φιλίας που ξεκίνησε αμέσως μετά την κάθοδό μου στην Κρήτη και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πριν 30 χρόνια και συνεχίστηκε αδιάλειπτα μέχρι το τελευταίο του ταξίδι στην αιωνιότητα.  Με τίμησε με τη θέση του συνομιλητή του σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα που τον απασχολούσαν σε όλη του τη ζωή και μοιραζόταν μαζί μου τις ανησυχίες αλλά και τι σκέψεις του για το πώς θα πορευτούμε ως κοινωνία σε ένα καλύτερο μέλλον. Παρακολούθησα από κοντά τη στιβαρή του διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το άνοιγμά του στον κόσμο. Παρακολούθησα στενά τις διαδρομές του στην κοινωνία μέσα από τα βιβλία του, τις εκπομπές του στην τηλεόραση και από τις τόσες δράσεις προσέγγισης του με το κοινό και τις θέσεις ευθύνης που κατείχε, που έφεραν την επιστημονική έρευνα και τη φιλοσοφία, πιο κοντά σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.


 Όταν το 2012 πήρα ένα τηλεφώνημα από εκείνον, με έκπληξή μου τον άκουσα να ζητά  τη συναίνεσή μου να με προτείνει ως αντικαταστάτη του στο Δ.Σ. του Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ως εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Κρήτης.  Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ήταν αδύνατο να μπορέσω να καλύψω το κενό που θα άφηνε στο Μουσείο, αναλογιζόμενος το μέγεθος της προσφοράς του. Μια προσφορά ανεκτίμητη καθώς ήταν εκείνος που οδήγησε το Μουσείο στη νέα εποχή και την εξωστρέφεια.  Με ενθάρρυνε τότε να  τολμήσω γιατί ο ίδιος τολμούσε να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις και με έπεισε να τον διαδεχτώ. Μεγάλη η ευθύνη, αλλά ο Γιώργος ήταν πάντα κοντά στους συνεργάτες του ενθαρρύνοντας τους με τον πάντα παραινετικό και μεστό του λόγο. Έτσι έκανα και με μένα. Το μόνο που θέλω τώρα είναι να κρίνει θετικά, ως ουράνιος κριτής πλέον, τον απολογισμό μου στο τέλος της θητείας μου.
Ο Γιώργος Γραμματικάκης φεύγει από το γήινο κόσμο και περνά στον κόσμο της αιωνιότητας εκπέμποντας φως. Θα γίνει ένα λαμπερό αστέρι, ξεχωριστό ανάμεσα στα αστέρια και θα μας οδηγεί στον κόσμο του πνεύματος και της ευθύνης, όπως θα ήθελε και ο άλλος μεγάλος Κρητικός, ο Νίκος Καζαντζάκης του οποίου το Μουσείο υπηρέτησε με λογισμό και όραμα ο αγαπημένος μας Γιώργος.


Του εύχομαι καλή αιωνιότητα.