Ένα προσκύνημα στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έκανε χτες η κα. Έλενα Κούφοβα, εγγονή του Γεωργίου Κούφωβ, έγκριτου Βούλγαρου μεταφραστή του έργου του Καζαντζάκη στη βουλγαρική γλώσσα. Η Έλενα Κούφοβα παρέδωσε στο Μουσείο τις μεταφράσεις πέντε μυθιστορημάτων του Νίκου Καζαντζάκη που μετάφρασε ο παππούς της. Με πολλή συγκίνηση μας μετέφερε πως ήρθε σε επαφή με το έργο του Καζαντζάκη μέσα από το μεταφραστικό έργο του παππού της.


Ο Γεώργιος Κουφώβ (1923-2010) ήταν ελληνικής καταγωγής συγγραφέας. Οι γονείς του ήταν έμποροι από τα Γιάννενα που κατά τον 19ο αιώνα μετακόμισαν στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, όπου παραμένει μέχρι σήμερα το πατρικό της οικογένειας.
Ήρθε σε επαφή με τη σκέψη του Καζαντζάκη τη δεκαετία του 1950 και από το 1960 άρχισε να μεταφράζει τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη στα Βουλγαρικά. Μέχρι τον θάνατό του το 2010 είχε ολοκληρώσει τη μετάφραση επτά έργων του Καζαντζάκη και συγκεκριμένα των: «Καπετάν Μιχάλης», «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Στα παλάτια της Κνωσού», «Ο φτωχούλης του Θεού» και «Ο Τελευταίος Πειρασμός».
Μάλιστα, ίσως αποτελεί μοναδική περίπτωση μεταφραστή του έργου του Καζαντζάκη που πραγματοποίησε το μεταφραστικό έργο απ’ ευθείας από τα Ελληνικά, μόνος τού χωρίς εξωτερικούς συνεργάτες μεταφράζοντας στην εντέλεια την ιδιαίτερη και πολύχρωμη γλώσσα του συγγραφέα μεταδίδοντας θαυμάσια το κρητικό πνεύμα και πολιτισμό.  
Το 1998, ο Γεώργιος Κούφοβ τιμήθηκε για τη συμβολή του για την πνευματική προσέγγιση μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων μέσω της λογοτεχνίας, με το ανώτατο βραβείο «Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής» από τον  Πρόεδρο της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο. Στη Βουλγαρία χαίρει επίσης μεγάλης εκτίμησης με το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας να του έχει απονείμει την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση, το Χρυσό Μετάλλιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Τέλος, ο Γεώργιος Κούφοβ διετέλεσε Πρόεδρος του Βουλγαρικού Παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Καζαντζάκη.


Ευχαριστούμε θερμά την κα. Έλενα Κούφοβα για την ευγενική χειρονομία της δωρεάς των βιβλίων που εμπλουτίζουν σημαντικά τις Συλλογές του Μουσείου.