Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/8/2023 το 36ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Μυλοποταμιτών. Έλαβε χώρα στην ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας στο χωριό Κρυονέρι (ιστορικό όνομα Ασσυρώτοι), τόπο καταγωγής της Μαργής Χριστοδουλάκη, μητέρας του Νίκου Καζαντζάκη.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Μυλοποτάμου και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κρυονερίου και Αγριδίων. Παρουσιάστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από τους καλεσμένους εισηγητές, συζητήσεις, παρεμβάσεις από μέλη της τοπικής κοινωνίας και προτάσεις που θα συμβάλουν στην πολιτιστική και αναπτυξιακή εξέλιξη της περιοχής του Μυλοποτάμου.


Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη με χαρά ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των διοργανωτών και συμμετείχε στο πάνελ του 2ου Κύκλου Εργασιών «Τοπική ιστορία και παράδοση. Το παράδειγμα του παγκόσμιου Νίκου Καζαντζάκη».
Το Μουσείο εκπροσώπησε ο κ. Βαγγέλης Χαριτόπουλος, Αρχαιολόγος-Αναστηλωτής και Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων και Προγραμμάτων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο «Στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη στον Μυλοπόταμο: Ανασύνθεση διαδρομών με βάση τα κείμενά του» που είναι αποτέλεσμα πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιεί ο κ. Χαριτόπουλος στο Μουσείο Καζαντζάκη και σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην τοπική κοινωνία και το ευρύ κοινό.