Στις 25 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε στην  Φλωρεντία της Ιταλίας μια Διεθνής Συνάντηση-Συνέδριο με τίτλο «Η Ευρώπη των Μεγάλων. Ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σπουδαίων Προσωπικοτήτων». Η πρωτοβουλία ανήκε στην Εθνική Ένωση Σπιτιών της Μνήμης (National Association of Case della Memoria) που αποτελεί ένα δίκτυο 101 σπιτιών-μουσείων της Ιταλίας.


Στόχος ήταν «να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο για την προώθηση της ευαισθητοποίησης, της οικονομικής ανάπτυξης και της τουριστικής ελκυστικότητας των Σπιτιών των Επιφανών Προσωπικοτήτων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Adriano Rigoli, Πρόεδρος της Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Λογοτεχνικά Μουσεία και Μουσεία Συνθετών (ICLM) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).


Στο Συνέδριο θίχτηκαν θέματα που αφορούν στενά τα μουσεία, όπως η πρόκληση της αύξησης της επισκεψιμότητας των μουσείων της υπαίθρου, συζητήθηκαν δυνατότητες προώθησης του λογοτεχνικού τουρισμού μέσω ειδικά προσαρμοσμένων τουριστικών πακέτων, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και παραδείγματα αντίστοιχων δικτύων μουσείων και αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ειδικής διαδικτυακής πύλης αφιερωμένης στους χώρους πολιτισμού και μνήμης που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σπιτιών Επιφανών Προσωπικοτήτων.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συμμετείχε διαδικτυακά στη Συνάντηση-Συνέδριο με την εισήγηση «The Νikos Kazantzakis Museum. A hidden gem in the middle of Crete” από την Παρασκευή Βασιλειάδη, Επιμελήτρια Συλλογών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου. 



Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη είναι πλήρες μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων Λογοτεχνών και Συνθετών. Το 2015 μαζί εκπροσώπους Μουσείων-Σπιτιών Σπουδαίων Συγγραφέων, Συνθετών και Καλλιτεχνών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Κροατία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία υπέγραψε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας των Σπιτιών-Μουσείων της Ευρώπης.