Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και 35 χρόνων από την ίδρυσή της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. διοργάνωσαν με επιτυχία το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: «Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγράφεις και καλλιτέχνες». 


Μέσα από 10 συνεδρίες και συνολικά 36 εισηγήσεις (με φυσική ή ψηφιακή παρουσία) αναδείχθηκαν οι σχέσεις του Καζαντζάκη με ορισμένους από τους σπουδαιότερους μη Έλληνες διανοούμενους σύγχρονούς του, αλλά και παλαιότερους, και εξετάστηκαν οι δεσμοί του και οι συνάφειες με αυτούς.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συγκαταλεγόταν μεταξύ των υποστηρικτών του συνεδρίου. Συμμετείχε στις εργασίες του με την ανακοίνωση «Αναγνωστικά ίχνη σε νεανικές σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη» από την Παρασκευή Βασιλειάδη, Επιμελήτρια Συλλογών και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου. Στην ανακοίνωση αυτή αναπτύχτηκε η σπουδαιότητα των σημειωματάριων του συγγραφέα της περιόδου 1906-1912, αναδείχθηκε ο πλούτος της θεματολογίας τους και φωτίστηκαν οι διανοούμενοι και τα έργα που μελετούσε ο Νίκος Καζαντζάκης κατά τη σημαντική αυτή περίοδο διαμόρφωσης της φιλοσοφικής και ιδεολογικής του σκέψης.

Εκτός αυτού, στην ανακοίνωση της κας Εύας Κοκκινίδη: «Επτά άγνωστες διασκευές σαιξπηρικών έργων από τον Νίκο Καζαντζάκη» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά επτά ανέκδοτες διασκευές σαιξπηρικών έργων που είχε κάνει ο Νίκος Καζαντζάκης και φυλάσσονται στο Αρχείο Νίκου Καζαντζάκη του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.