Την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στις 20.30 το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη υποδέχεται στην Κεντρική Πλατεία της Μυρτιάς τη μοναδική συναυλία "Μουσικά Στίγματα" από την Vamos Orchestra. Η Ενορχήστρωση-Διεύθυνση ορχήστρας είναι του Θανάση Παπαθανασίου με σολίστ τους Τάσο Αποστόλου και Άννα Κώτη και με τη ζωντανή παρουσία 22 διαφορετικών μουσικών οργάνων.

Ο Νίκος Καζαντζάκης έζησε σε μια εποχή που στιγματίστηκε από σημαντικά γεγονότα τόσο γεωπολιτικά όσο και στον χώρο της Τέχνης. Αφιερώθηκε στο γράψιμο και στην προσπάθεια να γνωρίσει όσο γίνεται περισσότερους πολιτισμούς από τους οποίους και εμπνεύστηκε. Η Vamos Orchestra οργάνωσε ένα μουσικό ταξίδι σε αυτή την εποχή, την εποχή που έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης. Είναι μια προσπάθεια να συστήσει μια κουλτούρα μακρινή μεν αλλά διαχρονική, γιατί η συνταγή της είχε πολύ γερές βάσεις και άντεξε μέχρι τις μέρες μας. Μια γνωριμία με μεγάλες μουσικές στιγμές που έμειναν αποτυπωμένες στο χρονολόγιο του πολιτισμού μας. Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, χώρες που έζησε ή επισκέφτηκε ο Νίκος Καζαντζάκης δίνουν τα διαπιστευτήριά τους μέσα από μεγάλες επιτυχίες της εποχής. Αττίκ, Πιάφ, Οπερέτα, Άριες, Σκαλκώτας, Κούρτ Βάιλ δίνουν το παρόν σε ένα πρόγραμμα υψηλής αισθητικής.


Το μουσικό αυτό ταξίδι πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και με σημαντικούς συνοδοιπόρους τον Δήμο Αρχανών- Αστερουσίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς.


Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό.

Συντελεστές

Μουσικό Σύνολο Vamos Orchestra


To Μουσικό Σύνολο Vamos ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια στον Βάμο της Κρήτης, ένα χωριό στη μέση της διαδρομής Χανιά – Ρέθυμνο με μεγάλη ιστορία στον πολιτισμό εδώ και πολλά χρόνια.
Ο αρχικός πυρήνας ήταν μια παρέα μουσικών που άρχισε να πειραματίζεται στα ηχοχρώματα της συμφωνικής ορχήστρας και στο πάντρεμα αυτού του ήχου με διάφορα είδη μουσικής. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και η αποδοχή του κόσμου πολύ μεγάλη. Με το πέρασμα του χρόνου η παρέα μεγάλωσε και οι εμφανίσεις άρχισαν να ξεφεύγουν από τα όρια του νησιού.
Πολλοί αξιόλογοι ερμηνευτές κατά καιρούς συνεργάστηκαν σε συναυλίες (Ιωάννα Φόρτη, Τάσος Αποστόλου, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Θοδωρής Βουτσικάκης, Μαρία Κώτη κλπ)
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής εμπιστεύτηκε τον οπερατικό Ερωτόκριτο για να ξαναγραφτεί σε συναυλιακή μορφή όλο το έργο και να παρουσιαστεί σε συνεργασία με τον συνθέτη σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα.
Στόχος όλης της ομάδας του Vamos είναι η συνεχής καλλιτεχνική αναζήτηση , οι συνεργασίες με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου μας και η όσο γίνεται μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό.

Τάσος Αποστόλου
Σπούδασε κλασικό τραγούδι με τον Φ. Βουτσίνο. Με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», συνέχισε τις σπουδές του με τους M. L. Cioni και R. Negri στο Μιλάνο, όπου κέρδισε σε διεθνή διαγωνισμό. Απόφοιτος της Σχολής Δραματικής Τέχνης «Βεάκη». Παρακολούθησε μαθήματα, σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας, με τον L.Ronconi στο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος ψυχοθεραπευτης (ICPS), κάτοχος του Ευρωπαικού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP-EAP). Τραγούδησε μεταξύ άλλων σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Όπερας Θεσσαλονίκης, στον Ο.Η.Ε. στη Ν. Υόρκη για τη συμπλήρωση 61 χρόνων από την ίδρυσή του, στο Lincoln Center, στη Βοστόνη, στα εγκαίνια της Νέας Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο Ανόβερο, στη Βασιλεία της Ελβετίας, στο Μιλάνο, στη Γερμανία, στο Κατάρ, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Κρατικής ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Ε.Σ.Σ.Μ., της Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, της Όπερας Δωματίου Αθηνών, της ορχήστρας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ηρώδειο, στους Δελφούς, στο φεστιβάλ Αθηνών, στο φεστιβάλ Σύρου και αλλού. Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες, πρώτες εκτελέσεις έργων, ηχογραφήσεις και δισκογραφία με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες. Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρχαίο και σύγχρονο ρεπερτόριο σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης κ.α., σε Επίδαυρο, Ηρώδειο και αλλού, καθώς και σε ταινίες για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Θ. Αγγελόπουλος, Μ. Ηλιού, Λ. Ξανθόπουλος κ.α)


Άννα Κώτη
Η Άννα Κώτη είναι τραγουδίστρια, ηθοποιός και δασκάλα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στα 18 της έφυγε για σπουδές στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Τον ίδιο καιρό παίρνει το δίπλωμά της στην υποκριτική τέχνη  στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ARXH της Νέλλης Καρρά. Από το 2007 μένει στην Ελβετία στη Γενεύη, όπου σπουδάζει και διδάσκει την ελληνική γλώσσα. Παίρνει μαθήματα τζαζ και ποπ τεχνικής τραγουδιού από τον καθηγητή Tim Welch Vocal Studio of New York. Είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια χορωδίας ελληνικού τραγουδιού στη σχολή AMAmusique.ch της Γενεύης, καθώς επίσης καθηγήτρια ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού στην Εθνομουσικολογία της Γενεύης adem.ch. Έχει παίξει και έχει τραγουδήσει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, μιούζικαλ και συναυλίες στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό.