Οι οικογενειακές δράσεις του Μουσείου Καζαντζάκη στηρίζονται στη λογική ότι οι συμμετέχοντες, μικροί και μεγάλοι, μαθαίνουν καλύτερα μέσα από βιωματικές δράσεις οι οποίες «μπλέκουν» τα γραπτά του Καζαντζάκη με άλλες τέχνες. 

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη σας προσκαλεί να εκφραστείτε ελεύθερα με στόχο να γνωρίσετε το έργο του συγγραφέα. 

Στόχος των δράσεων αυτών είναι:

  • Να δημιουργήσει κίνητρα εναλλακτικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου της οικογένειας,
  • Να ενισχύσει τους δεσμούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της οικογένειας μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης,
  • Να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή και την κοινωνικότητα τόσο μεταξύ των μελών της οικογένειας, όσο και με άλλες οικογένειες,
  • Να συμβάλλει στην αλλαγή των στάσεων και των αντιλήψεων των οικογενειών απέναντι στο μουσείο.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών και άνω

Διάρκεια: 120΄

Τι μπορούμε να κάνουμε μέσα σε ένα μουσείο ως οικογένεια; Ποια παιχνίδια μπορούμε να παίξουμε; Γονείς και παιδιά ερευνούν μαζί τις συλλογές του Μουσείου Καζαντζάκη, γνωρίζοντας από κοινού τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Αποστολή τους: Να ξεχωρίσουν το αγαπημένο τους έκθεμα και να σχεδιάσουν το δικό τους παιχνίδι με αυτό. Με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, οι οικογένειες δημιουργούν τον δικό τους οδηγό του Μουσείου.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα (εξωτερική δράση) για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών και άνω

Διάρκεια: 120΄

Το σόι του κυρού μου αποσέρνει από ένα χωριό, δυο ώρες από το Μεγάλο Κάστρο, που το λεν Βαρβάρους. Σε τέτοιο χωριό ρίζωσαν οι πατροπρόγονοί μου, κι όλοι τους έχουν αραβίτικα ψυχικά σουσούμια. Δεν είναι η ζωή γι’ αυτούς το ανώτατο αγαθό· μα το πάθος.

Ποια είναι η ιστορία του χωριού «Βαρβάροι»; Τι σχέση έχει ο Αλέξης Ζορμπάς με το «Στενό των λουλουδιών»; Τι γεύση έχει το φασκόμηλο; Μέσα από εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, ιδέες και εμπειρίες, γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν τον τόπο καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη. Ένας περίπατος στην τοπική ιστορία και στα πολιτιστικά μνημεία του χωριού θα συνθέσει τον δικό μας πολιτιστικό χάρτη.

Η Απίστευτη Ιστορία της Γιγαντιαίας Βούργιας

Εργαστήρι Animation για οικογένειες

Όταν οι Ήρωες του Καζαντζάκη βρίσκονται όλοι μαζί και γίνονται κινούμενες εικόνες.

Σε αυτό το εργαστήρι, οι γονείς μαζί με τα παιδιά προσεγγίζουν τα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη με έναν δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο, αναδεικνύοντας τους ήρωές του. Πώς φαντάζεσαι τον Καπετάν Μιχάλη μέσα από την «Αναφορά στο Γκρέκο»;                                 

Με χαρτιά, χρώματα και ψαλίδια, δημιουργούμε τους ήρωες του συγγραφέα με πηγή έμπνευσης αποσπάσματα από τα βιβλία του και φτιάχνουμε τη δική μας ταινία animation με την τεχνική του cut-out.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Οι οικογενειακές δράσεις υλοποιούνται κυρίως τα Σαββατοκύριακα,  από τις 11.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ.

Ο ανώτερος αριθμός των συμμετεχόντων (συνολικά) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 άτομα.