Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο «Από τον λόγο στον πηλό. Γνωρίζω τη σκέψη του Καζαντζάκη - Δημιουργώ με πηλό», την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και ώρα 07.00 μ.μ., στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του εικαστικού Μανόλη Αποστολάκη, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).

Το πρόγραμμα:

Τη φετινή χρονιά ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου τρόπου προσέγγισης του Νίκου Καζαντζάκη, αποτέλεσμα της συνεργασίας του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Καζαντζάκη με τον κεραμίστα Βασίλη Πολιτάκη. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε πιλοτικά σε δύο σχολεία της πόλης του Ηρακλείου, το 36ο και το 47ο. Οι 60 συμμετέχοντες, παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού, κλήθηκαν να μελετήσουν κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και στη συνέχεια να αποδώσουν τις έννοιες που μελέτησαν με την κατασκευή τρισδιάστατων εικόνων από πηλό. 

Μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος, το Μουσείο επεδίωξε την επαφή των παιδιών με διαφορετικές εκδοχές του γραπτού λόγου και την καλύτερη κατανόηση περίπλοκων εννοιών από τη φιλοσοφική σκέψη του Καζαντζάκη. Τα παιδιά με αφετηρία τις συλλογές του Μουσείου και τον λόγο του συγγραφέα κλήθηκαν να απελευθερώσουν τη φαντασία τους και να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από την παραδοσιακή τέχνη της κεραμικής.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, εκτός από τους συντελεστές, θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά που συμμετείχαν, ενώ στο φουαγιέ της αίθουσας θα εκτίθενται οι δημιουργίες των παιδιών.