Το Μουσείο Καζαντζάκη ταξιδεύει... στην Ελευσίνα!

Το Σαββάτο 4 Μαΐου 2019 έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας "Λεωνίδας Κανελλόπουλος" τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης "Βίος και Πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη", σε συνδυασμό με την έκθεση φωτογραφίας "Μουτζαλωμένες Πολιτείες", παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη, του Δημάρχου Ελευσίνας κ. Γεώργιου Τσουκαλά, του προέδρου του ΠΑΚΠΠΑ Ελευσίνας κ. Βασίλειου Αγριμάκη, του προέδρου του ΟΚΕ κ. Θανάση Λίγγου, του προέδρου της Ένωσης Κρητών Ελευσίνας κ. Δημητρίου Δασκαλάκη, καθώς και εκπροσώπων άλλων φορέων. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στην κινητή έκθεση από τη συντονίστρια εκ μέρους του Μουσείου Καζαντζάκη κ. Μαρίνα - Στέλλα Μαρινάκη.


Το Μουσείο Καζαντζάκη συνεχίζει κι εφέτος το ταξίδι του και τα προγράμματα προσέγγισης νέου κοινού, προσκεκλημένο αυτή τη φορά από τον φορέα Πολιτισμού Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής (Π.ΑΚ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας και τον Όμιλο Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας – OKE B.C. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες που ζουν στην Ελευσίνα να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου στοχαστή και να εμπνευστούν από την αξία του ομαδικού αθλητισμού και τον μεγάλο ηθικό σκοπό που αυτός εξυπηρετεί, όπως ο ίδιος τα προβάλλει μέσα από το έργο του Ταξιδεύοντας Αγγλία.

Στο πλαίσιο αυτό και για το χρονικό διάστημα από τις 4 έως τις 18 Μαΐου 2019, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», φιλοξενείται η Κινητή Έκθεση «Βίος και πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη», που σχεδιάστηκε από τον συγγραφέα και γραφίστα Δημήτρη Καλοκύρη και χρηματοδοτήθηκε από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η Έκθεση βασίζεται στις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου και, μέσα από κείμενα και ψηφιακές απεικονίσεις χειρόγραφων, φωτογραφιών, εξώφυλλων βιβλίων και άλλου υλικού, παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. 

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, φιλοξενείται η Έκθεση Φωτογραφίας «Μουντζαλωμένες Πολιτείες», που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Μυρτιά,  σε συνεργασία με την  Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία Κρήτης (ΕΦΕΚ), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Αγγλία». Οι φωτογράφοι, στην πλειονότητά τους Κρητικοί και μέλη της ΕΦΕΚ, εμπνεύστηκαν για τα έργα τους από το κεφάλαιο «Μουντζαλωμένες πολιτείες» του βιβλίου Ταξιδεύοντας Αγγλία. Με αφορμή την Έκθεση αυτή, για τις 5 και 12 Μαΐου 2019, η Eλευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης έχει οργανώσει δύο ειδικά σχεδιασμένους περιπάτους της «Euphoria» στην Ελευσίνα, οι οποίοι θα εμπνέονται από το εν λόγω κεφάλαιο του ταξιδιωτικού βιβλίου.

Επιπλέον, για τις Κυριακές 5/5/19 και 12/5/19, 11.00-12.00 έχει σχεδιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, ενώ θα προσφερθούν οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες ενηλίκων 10-25 ατόμων για τις ημέρες Δευτέρα 6/5/2019, Τετάρτη 8/5/2019, Σάββατο 11/5/2019, Δευτέρα 13/5/2019, Τετάρτη 15/5/2019 κατά τις ώρες 18.30 και 19.30, κατόπιν συνεννόησης. Το Συντονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ξεναγήσεων θα έχει η υπεύθυνη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου,  κ. Μαρίνα – Στέλλα Μαρινάκη.

Πληροφορίες: Ν.Π.Δ.Δ. Π.ΑΚ.Π.Π.Α. 2105565614 & 2105565629