Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά ο Πρόεδρος Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» χαιρέτησαν την παράδοση του πρώτου μέρους της σημαντικής δωρεάς από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ), κο Γιώργο Στασινάκη.

Με επιστολή του στις 20 Δεκεμβρίου 2006, ο κύριος Στασινάκης ανακοίνωνε την απόφασή του να δωρίσει στο Μουσείο ένα μικρό γραφείο του συγγραφέα, δώρο της Ελένης Καζαντζάκη προς τον ίδιο το 1971, ένα πορτραίτο του Καζαντζάκη, έργο του Γ. Πολυχρονιάδη, και δύο τόμους με το χειρόγραφο της Οδύσειας του Καζαντζάκη, δώρο του Γιώργου Ανεμογιάννη το 2005.

Σε μια θερμή υποδοχή στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 18/2, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, παρέλαβε τους δύο χειρόγραφους τόμους από τον κύριο Στασινάκη, παρουσία της κυρίας Κλεοπάτρας Πρίφτη, συγγραφέως και Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ, και της Εφόρου του Μουσείου, κυρίας Βαρβάρας Τσάκα. Ο κύριος Στασινάκης εξέφρασε τη χαρά του που το υλικό αυτό εισέρχεται στην κιβωτό της μνήμης και του έργου του, στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Ο κύριος Παπαδάκης ευχαρίστησε για την τιμή αυτή και διαβεβαίωσε πως σύντομα και αυτό το χειρόγραφο θα ψηφιοποιηθεί, θα συντηρηθεί, θα εκτεθεί και θα τεθεί στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου μελετητή. Ο κύριος Στασινάκης εξέφρασε την ελπίδα να συγκεντρωθούν και οι υπόλοιπες 5 γραφές της Οδύσειας και να αποτελέσουν όλες μαζί το αντικείμενο συγκριτικής μελέτης του επικού αυτού ποιήματος του Καζαντζάκη.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο με φωτογραφίες πατήστε εδώ... (.pdf, 427 Kb)

Για να κατεβάσετε κείμενο και φωτογραφίες πατήστε εδώ... (.zip, 4,34 Mb)