Το Ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη» επιθυμεί να ανακοινώσει τις παρακάτω δωρεές:

1. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, κ. Γιώργος Στασινάκης, γνωστοποίησε με επιστολή του τη δωρεά των κάτωθι αντικειμένων:

α. Γραφείο του Νίκου Καζαντζάκη από το σπίτι του στην Αντίπολη, δώρο προς τον ίδιο της Ελένης Καζαντζάκη στη Γενεύη το 1971.

β. Την δεύτερη και τρίτη γραφή της Οδύσσειας που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στο Γκόττεσγκαμπ της Τσεχοσλοβακίας από το 1929 έως το 1931, δώρο προς τον ίδιο του Γιώργου Α. Ανεμογιάννη.

γ. Ζωγραφικό πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη, έργο του ζωγράφου Γ. Πολυχρονιάδη.

2. Ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Ε. Κριαράς, δώρισε πέντε επιστολές και δύο επιστολικά δελτάρια του Νίκου Καζαντζάκη προς τον ίδιο με ημερομηνίες από 31.12.1941 έως 10.4.1957.

3. Η Γεν. Γραμματέας του Μουσείου και Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, συγγραφέας Κλεοπάτρα Πρίφτη, γνωστοποίησε με επιστολή της τη δωρεά των κάτωθι αντικειμένων:

α. Ζωγραφική σύνθεση του Χ. Σανταμούρη με στίχους από την Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη.

β. Ζωγραφικό σκίτσο του Νίκου Καζαντζάκη, έργο του Φ. Πρίφτη.

γ. Ζωγραφικό πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη, έργο της ζωγράφου Ε. Γ. Καζαντζάκη.

4. Η Χανιώτισσα συγγραφέας Ελένη Κατσουλάκη, στη μνήμη της μητέρας της δώρισε το ποσό των 1000 ευρώ και το 50% των κερδών από τις πωλήσεις του βιβλίου της «Ο Τυφλός Θεατρίνος», Εκδόσεις Κονιδάρη, Αθήνα 2006, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη μελλοντική εκμετάλλευση του μυθιστορήματός της στην Ελληνική γλώσσα.

5. Ο κ. Γιώργος Ανεμογιάννης, δευτερανιψιός του Ιδρυτή του Μουσείου, δώρισε στη μνήμη του πατέρα του Λεωνίδα, το ποσό των 1000 ευρώ.

6. Ο Ελληνοαμερικανός Ted Vallis δώρισε το ποσό των 200 δολαρίων Αμερικής.

7. Η Καθολική Μονή του Αγίου Φραγκίσκου στο Βίλνιους της Λιθουανίας δώρισε το ποσό των 200 ευρώ, ως συμβολική ανταπόδοση στην ελεύθερη δικαιωμάτων έκδοση στα Λιθουανικά του μυθιστορήματος «Ο Φτωχούλης του Θεού».

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους παραπάνω δωρητές και φίλους του.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!