Η ταινία «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ένας ανήσυχος ταξιδευτής» είναι μια οπτικοακουστική σύνθεση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ντοκιμαντέρ animated» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5–15 ετών.  Πρόκειται για ένα αφαιρετικό οδοιπορικό στη ζωή και το συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από πρωτότυπες εικαστικές συνθέσεις με έντονο το συναισθηματικό και βιωματικό στοιχείο.  Επιλεγμένα επεισόδια της ζωής του συγγραφέα «εμψυχώνονται» με προσεγμένο, αισθητικό τρόπο και δραματοποιούνται μέσα από κείμενα και διαλόγους αντλημένους από διάφορα κείμενά του.

Οι εικόνες δημιουργήθηκαν με σύνθετες τεχνικές (ζωντανές λήψεις, φωτογραφίες, animation, κολάζ, ζωγραφική), η αφήγηση είναι απλή και στρωτή ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή από ένα παιδί, ενώ με τη χρήση σύγχρονης, πρωτότυπης μουσικής προσπαθήσαμε να ζωντανέψουμε το λόγο και μερικά από τα βιώματα του Νίκου Καζαντζάκη.  Ο συγγραφέας είναι ο ήρωας. Μιλάει μέσα από τα κείμενά του που έχουν διασκευαστεί σε μορφή διαλόγου. Απέναντί του βρίσκεται ένα αγόρι, ηλικίας 10-11 ετών που τον ακούει, τον ακολουθεί νοερά, συζητάει μαζί του και μυείται, με κάποιον τρόπο, στη σκέψη και τους προβληματισμούς του, έτσι όπως αυτοί έχουν μεταφερθεί σ΄ εμάς δια μέσου των κειμένων του.  Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο.  Ο λόγος του Καζαντζάκη είναι ζωντανός και επικοινωνιακός, ενώ η ίδια η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα. 

Στόχος μας είναι ο κάθε θεατής να νοιώσει την ανάγκη να αναζητήσει από μόνος του τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ, αυτά που η κινηματογραφική αφαίρεση παρέλειψε. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η δημιουργική ομάδα θα είναι περήφανη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Παραγωγός - σκηνοθέτης – σεναριογράφος: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΟΥ

Επιστημονικός σύμβουλος: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΑΘΟΣ

Οπτική τεκμηρίωση: ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΣΑΚΑ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Animators: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΓΙΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΚΑΡΑΚΗΣ

Μοντέρ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

Μουσική: ΣΕΡΓΙΟΣ ΒΟΥΔΡΗΣ

Ηθοποιοί: ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΙΑΝΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΡΑΝΟΥΤΣΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ

Παραγωγή: ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ, 2008