ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), σε συνεργασία με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το «Εργαστήριο για τη μελέτη της Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση» του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ Διεθνές Συνέδριο με θέμα: 

«Η Θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό» (Εκδοχές πρόσληψης στη Διδασκαλία και στην Έρευνα).

Αφορμή υπήρξε η συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του Κρητικού στοχαστή, τον Οκτώβριο του 2017.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Ηρακλείου 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ η εναρκτήρια τελετή θα γίνει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18.00.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνήσει και να αποτυπώσει τη θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, όλων των βαθμίδων, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Να αναδείξει τις διαφορετικές εκδοχές πρόσληψης του συγγραφέα στη διδασκαλία και στην έρευνα, να καταρρίψει ως μύθο ή να παγιώσει ως πραγματικότητα το δυσπρόσιτο και το ακατάλληλο της πνευματικής δημιουργίας του για παιδιά, να εξάγει συμπεράσματα από τη σύγκριση-συσχετισμό της κατάστασης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και να προωθήσει δημιουργικό διάλογο σχετικά με την υφιστάμενη και την επιθυμητή αξιοποίηση του έργου του στην Εκπαίδευση, εφόσον αποδειχθεί η παιδαγωγική του αξία αλλά και η επικαιρότητα και διαχρονικότητά του.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 105 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (19 συνεδρίες, 4 κεντρικοί ομιλητές, 1 στρογγυλή τράπεζα, 9 εργαστήρια). Ενώ την Πέμπτη, 19.10.2017, προσυνεδριακά, θα παρουσιαστούν πέντε (5) δράσεις εμπνευσμένες από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στις παράλληλες εκδηλώσεις του Διεθνούς συνεδρίου, που το πλουτίζουν και του δίνουν ξεχωριστό χρώμα και ύφος.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Προβολή ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη «Η Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη». Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό (ώρα 19.30-21.30).

Παρασκευή 20-10-2017

Αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη (ώρα 10.00).

Επίσκεψη-ξενάγηση στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά (ώρα 11.00- 14.00).

Μουσική εκδήλωση «ΟΔΥΣΕΙΑ» του Νίκου Καζαντζάκη, μελοποιημένη από τον Μάνο Μουντάκη. Παίζει το παραδοσιακό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου (ώρα 21.00), στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

Δεξίωση των συνέδρων από το Δήμο Ηρακλείου, στο αίθριο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου (πλατεία Λιονταριών), ώρα 21.30.

Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα: «Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη». Από τη φωτογραφική ομάδα του συλλόγου των Φίλων τη Τέχνης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, με επιμέλεια Χρήστου Τσουμπλέκα, φωτογράφου. Από 20.10-22.10 στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

Για επικοινωνία: synedrionk@gmail.com

Για ενημέρωση: f Διεθνές Συνέδριο: “Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Εκπαίδευση”.

Για να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε αρχείο PDF πατήστε εδώ.