Το Μουσείο Καζαντζάκη συμμετείχε στην ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας ICOM – CECA (Committee for Education and Cultural Action) στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2017.

Η συνάντηση "Ας συζητήσουμε… Μουσειακές εκπαιδευτικές δράσεις: τί, πώς, γιατί;" πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε η δράση «Το Μουσείο Καζαντζάκη ταξιδεύει…στην Κρήτη», ένα πρόγραμμα προσέγγισης για παιδιά και ενήλικες που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015 – 2016.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ημερίδας και το πρόγραμμα:

Ας συζητήσουμε... Μουσειακές εκπαιδευτικές δράσεις: τί, πώς, γιατί;

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, και ειδικότερα η Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις στα Μουσεία (CECA), προγραμματίζει τρεις συναντήσεις, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της μουσειακής κοινότητας στην Ελλάδα σχετικά με τη φιλοσοφία, τον ρόλο και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών δράσεων σήμερα. 

Η πρώτη διήμερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, με στόχο την παρουσίαση εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά την τελευταία τριετία σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και ιστορικούς τόπους της επικράτειας. Μέσα από μια χαρτογράφηση του πεδίου, η διημερίδα φιλοδοξεί να αναδείξει «τί» κάνουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς πολιτισμού στις μέρες μας για να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο. Κάθε παρουσίαση μπορεί να εστιάσει σε μία μόνο ή σε περισσότερες δράσεις του φορέα και θα έχει διάρκεια 10'.

Στη δεύτερη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 (5.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ.), θα συζητηθούν με τη μορφή στρογγυλής τράπεζας ζητήματα που αφορούν στη μεθοδολογία των εκπαιδευτικών δράσεων, στα παιδαγωγικά εργαλεία που αξιοποιεί σήμερα η μουσειακή εκπαίδευση. Στόχος της συνάντησης είναι να σκιαγραφηθεί το «πώς» οργανώνουμε δραστηριότητες για ποικίλες ομάδες κοινού, με διαφοροποιημένες ανάγκες και δυνατότητες. Κάθε τοποθέτηση στην στρογγυλή τράπεζα θα έχει διάρκεια 5-10'.

Η τρίτη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017(5.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ.), θα εστιάσει στο «γιατί». Μέσα από μια διαδικασία ανοικτού διαλόγου - στρογγυλής τράπεζας θα επιχειρήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σημασία και τη στόχευση των μουσειοπαιδαγωγικών δράσεων, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την εισαγωγή τους στην ελληνική πραγματικότητα, και να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους η παροχή εκπαιδευτικού έργου από τα μουσεία είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Κάθε τοποθέτηση στην στρογγυλή τράπεζα θα έχει διάρκεια 5-10'.

Οι τρεις αυτές συναντήσεις αποσκοπούν στο να δώσουν μία ευκαιρία για μια ουσιαστική, ειλικρινή, επαγγελματική και επιστημονική συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν. Να αποτελέσουν δηλαδή την αφορμή για μια δημιουργική  ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών ανάμεσα σε νεότερους και πιο έμπειρους εργαζόμενους/ες και μελετητές/τριες των μουσείων στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Οι συναντήσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό.