Αδελφοποίηση Μουσείου Καζαντζάκη - Ιδρύματος Σαίξπηρ

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2017, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ταξιδεύοντας... Αγγλία", το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, με έδρα τη Μυρτιά, και το ίδρυμα Shakespeare Birthplace Trust, με έδρα το Στράτφορντ-απόν-Έιβον της Αγγλίας, σε αναγνώριση της κοινής τους επιθυμίας για την προώθηση της κληρονομιάς των δύο συγγραφέων, υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης. 

Το Ίδρυμα Σαίξπηρ εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντριά του, Diana Owen, η οποία μίλησε για τη σύνθεση της διαχρονικότητας του έργου του  Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αλλά και τον λόγο για τον οποίο αναδείχθηκε σε παγκόσμιο συγγραφέα, τίτλο που κατέχει μέχρι και σήμερα. Την κυρία Owen συνόδευε η κρητικής καταγωγής, δισέγγονη του φίλου του Καζαντζάκη Ηρακλή Πολεμαρχάκη, κυρία Λόλα Σπετσιώτη, υπεύθυνη σήμερα μιας από τις ομάδες ξεναγών-ερμηνευτών στο Hall's Croft, σπίτι της κόρης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Σουζάνας, όπου έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης κατά την παραμονή του στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον.

Στην εκδήλωση μίλησαν, ακόμη, η Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου, η οποία ανέλυσε στην ομιλία της τους δεσμούς ανάμεσα στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και την αντίληψη του Κρήτα συγγραφέα για τον Άγγλο δραματουργό, και ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, Καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, που αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο αντρών και στις προοπτικές συνεργασίας των δύο Ιδρυμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, και ο τέως Πρόεδρος του Μουσείου, Στέλιος Ματζαπετάκης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η διευθύντρια του Μουσείου, Βαρβάρα Τσάκα.

Διαβάστε εδώ την εμπειρία της Diana Owen και της Λόλας Σπετσιώτη από το φεστιβάλ "Ταξιδεύοντας... Αγγλία" και την αδελφοποίηση των δύο Ιδρυμάτων.