Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Ταξιδεύοντας Ρουσία" 

Σε συνδιοργάνωση με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου

Δευτέρα 9/7 έως & Σάββατο 14/7

Ώρα έναρξης 21.30, Δημοτικός Κινηματογράφος Βηθλεέμ

Σκοπός του ειδικού αφιερώματος είναι να έρθει το κοινό σε επαφή με τον ρώσικο πολιτισμό μέσα από επιλεγμένες ταινίες από την πρώιμη μετεπαναστατική Ρωσία έως την σημερινή εποχή. 

Οι επιλογές των ταινιών δεν θα μπορούσαν παρά ξεκινήσουν από την δεκαετία του 1920, όταν το κομουνιστικό κόμμα θεωρούσε τον κινηματογράφο την πιο σημαντική από τις τέχνες χρησιμοποιώντας τον ως μέσο για τη δημιουργία της νέας σοβιετικής κοινωνίας (Το θωρηκτό Ποτέμκιν, 1925 & Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή, 1929). Θυμίζουμε ότι την περίοδο αυτή που παρήχθησαν ταινίες που σημάδεψαν την ιστορία και την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Καζαντζάκης «πηγαίνοντας στη Ρούσια» τρεις φορές παρακολουθεί από κοντά την ανάπτυξη αυτή της τέχνης του κινηματογράφου. Μάλιστα, γράφει δύο σενάρια που γίνονται δεκτά από σοβιετικές κινηματογραφικές εταιρίες και ένα ακόμη με τον τίτλο Λένιν. 

Συνεχίζοντας στην περίοδο της αποσταλινοποίησης επιλέχτηκε μια εμβληματική ταινία που απομακρύνεται από το δόγμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού που είχε επικρατήσει προτάσσοντας μια νέα σχεδόν αντιηρωική οπτική για το πολεμικό είδος (Όταν πετούν οι γερανοί, 1957). Ακολουθεί μια ταινία που εντάσσεται σε ένα διαφορετικό κινηματογραφικό λόγο με ποιητικές τάσεις, που ενώ έτυχε ευρωπαϊκής και διεθνής αναγνώρισης, εντός της Σοβιετικής Ένωσης δεν έγινε αποδεκτός (Αντρέι Ρουμπλιόφ, 1966). 

Μετά την πλήρη κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος την δεκαετία του 1990 η λογοκρισία στον κινηματογράφο σχεδόν καταργήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ταινιών που διαφοροποιήθηκαν και άσκησαν κριτική στο καθεστώς και στο μοντέλο του σοβιετικού κινηματογράφου. Αν και η κινηματογραφική παραγωγή είχε μειωθεί, υπήρξαν ταινίες που γνώρισαν διεθνή αποδοχή (Ψεύτης ήλιος,1994). Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με μία πρόσφατη ταινία, που τυγχάνει να είναι το ντεμπούτο ενός νέου, πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη (Η Επιστροφή, 2003).

Κείμενο: Λίζα Θεμελή

Πρόγραμμα προβολών

Δευτέρα 9.7

Το θωρηκτό Ποτέμκιν (Σεργκέι Αϊζενστάιν, 1925)

Τρίτη 10.7

Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή (Τζίγκα Βέρτοφ, 1929)

Τετάρτη 11.7

Όταν πετούν οι γερανοί (Μιχαήλ Καλατόζοφ, 1957)

Πέμπτη 12.7

Αντρέι Ρουμπλιόφ (Αντρέι Ταρκόφσκι, 1966)

Παρασκευή 13.7

Ο ψεύτης ήλιος (Νικίτα Μιχαλκόφ, 1994)

Σάββατο 14.7

Επιστροφή (Αντρέι Σβιάνγκιντσεφ, 2003)

Επιλογή ταινιών: Ειρήνη Μπαριτάκη

Είσοδος ελεύθερη

Την Παρασκευή 13/7, μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει Ουρανογραφία (αναγνώριση αστερισμών) και Αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια, από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.