Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνει με ξεχωριστή επιτυχία για 26η συνεχόμενη χρονιά στην ιστορική παραλία του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (www.sekve.gr).

Στο χώρο του Φεστιβάλ, σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, εκτίθεται υλικό για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, καθώς και ελληνικές και ξένες εκδόσεις των έργων του και εκδόσεις του Ιδρύματος «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη».

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται από 1 έως 17 Ιουνίου και είναι αφιερωμένη στο Ευρωπαϊκό όραμα, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη  υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης.

Ακόμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΙΖ΄ Πνευματικού Μαΐου, που διοργανώνει παράλληλα ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, και που φέτος είναι αφιερωμένες στο Νίκο Καζαντζάκη, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-αφιέρωμα στο συγγραφέα,

την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007,

στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, (ΚΙΦ, Μέγαρο Μπίλλη, Ιπποδρομίου 3), στις 8:30 μ.μ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

α. Ομιλία με θέμα «Γιατί ασυμβίβαστος ο Νίκος Καζαντζάκης» από τον Δημήτρη Γουνελά, αν. καθηγητή φιλολογίας Α.Π.Θ.,

β. Προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του  Νίκου Καζαντζάκη, παραγωγή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη,

γ. Παρουσίαση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη με προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τον Αντώνη Λεβέντη, Αρχαιολόγο, εξωτερικό συνεργάτη του Μουσείου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, κ. Πέτρος Πετρακάκης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και η εκπρόσωπος της Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, κα Σοφία Νερολαδάκη.

Πληροφορίες: Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, Μυρτιά, τηλ.: 2810 741689.

ΜΥΡΤΙΑ, 4 Ιουνίου 2007