Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη, το ΜΝΚ διοργανώνει διάλεξη της Δρος Μαρίας Χναράκη, Διευθύντριας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel, με θέμα «Καζαντζάκης, μουσική και μουσικοί», την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014, και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα «Καστελλάκη», Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9).

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχει επηρεάσει και εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες. Φυσικά, δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους μουσικούς και συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μανώλη Καλομοίρη, τον Θόδωρο Αντωνίουν, τον Γιώργο Κουμεντάκη και άλλους. Η Δρ. Μαρία Χναράκη ταξινομεί το έργο των συνθετών που εμπνεύστηκαν από τον Νίκο Καζαντζάκη ιστορικά και ανά είδος. Αναρωτιέται και στοχάζεται ποιες οι συνθήκες, οι προβληματισμοί και τα κίνητρα των μουσικοσυνθετών, και πόσο παράλληλα βαίνουν με τις καζαντζακικές αναζητήσεις; Τόσα χρόνια μετά το θάνατό του γιατί «Καζαντζάκης και μουσική» στον 21ο αιώνα; Η παρουσίαση  βασίζεται σε αρχειακό υλικό αλλά και σε επιτόπιες συνομιλίες με συνθέτες κι ερευνητές του έργου του Καζαντζάκη και το θέμα προσεγγίζεται κυρίως ανθρωπολογικά κι εθνομουσικολογικά, με φιλοσοφικές και φιλολογικές νότες.

Η Δρ. Μαρία Χναράκη είναι Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Λαογραφίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Ολοκλήρωσε τον πλήρη κύκλο σπουδών κλασσικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ελληνικό και Εθνικό Ωδείο Αθηνών Αθηνών ενώ αποφοίτησε με Πτυχίο/Δίπλωμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Indiana (Bloomington) απ' όπου κι έλαβε τους μεταπτυχιακούς τίτλους Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MΑ) και Διδακτορικό (Ph.D.).

Στο Πανεπιστήμιο Cornell η κ. Χναράκη, ως Λέκτορας στα Τμήματα Κλασσικών Σπουδών και Σπουδών Εγγύς Ανατολής, θεμελίωσε το πρόγραμμα που έχει επεκταθεί και συνεχίζεται μέσω του Πανεπιστημίου Drexel «στην αλλοδαπή» με προορισμό την Κρήτη. Επιπλέον, συντονίζει και διοικεί το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών με σκοπό την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης, ολιστικής ακαδημαϊκής προσέγγισης της ελληνικής πραγματικότητας. Έχει πρωτοπορήσει στην πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα της ήδη από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της, και συνεχίζει ακούραστα να ασχολείται και να μελετά πολιτισμικά δρώμενα και ταυτότητες, παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο νησί της Κρήτης, καθώς και τις εκφράσεις συνεργατισμού και συνεργασίας που παρατηρούνται στις εκκλησιαστικές, τις οικονομικές και καλλιτεχνικές κοινότητες. Οι προσωπικοί της δεσμοί με το νησί, αλλά και η ιδιαιτερότητα του τόπου αυτού που έχει υπάρξει ιστορικά και γεωγραφικά σταυροδρόμι πολιτισμών την ενέπνευσαν τη συγγραφή των βιβλίων «Unraveling Ariadne's Thread: Cretan Music» (2007) και «Sing In Me Muse and Through Me Tell the Story: Greek Culture Performed» (2013).