Αποχαιρετισμός στον Θεοχάρη Δετοράκη


Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη. Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε μια λαμπρή προσωπικότητα με τεράστια και πολυσχιδή μόρφωση και ερευνητική προσφορά με άξονες τη Βυζαντινή Φιλολογία και την Κρητική Ιστορία.   Εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης επί πολλά χρόνια αφήνοντας πίσω του σαν ιστορική παρακαταθήκη πλήθος ερευνών, μελετών και διαλέξεων.
Οι μελέτες και τα βιβλία του είναι πολύτιμες πηγές γνώσης για τους νέους ερευνητές. Η συνεισφορά του στα Κρητικά Γράμματα και τη δημόσια ζωή του αγαπημένου του τόπου είναι ανεκτίμητη. 


Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη πενθεί σήμερα την απώλεια ενός μεγάλου ανδρός που τιμήθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου με το βραβείο που φέρει το όνομα το μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή. Το Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη απονεμήθηκε στον Θεοχάρη Δετοράκη το 1985 για την ποιότητα και την έκταση της επιστημονικής του προσφοράς. Η συνολική αναγνώριση του έργου του επισφραγίστηκε άλλωστε και με το Βραβείο Ηθικής Τάξης του Δήμου Ηρακλείου που του απονεμήθηκε το 2016.


Στη σύζυγο και τα παιδιά του, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.