Στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλη Ταρουδάκη, απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο “EAA award for contributions to the promotion of Acoustics in Europe” από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής (European Acoustics Association-ΕΑΑ), www.euracoustics.org κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «FORUM ACUSTICUM 2023» που πραγματοποιείται στο Τορίνο, 11-15 Σεπτεμβρίου 2023. Το βραβείο απονέμεται από την ΕΑΑ, ανά τριετία, σε πρόσωπο ή φορέα που με τη δράση του έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για την ακουστική επιστήμη στην Ευρώπη.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1992 και έχει ως μέλη του τις επιστημονικές εταιρείες, των χωρών της Ευρώπης που έχουν ως αντικείμενο την Ακουστική. Αυτή τη στιγμή Η EAA περιλαμβάνει στα μέλη της 34 επιστημονικές εταιρείες Ακουστικής οι οποίες συνολικά έχουν  9000 μεμονωμένα μέλη σε όλη την Ευρώπη.

Στους στόχους της περιλαμβάνεται η προώθηση και διάδοση της επιστήμης της ακουστικής παγκοσμίως, η διασύνδεση των μελών της με συλλόγους, ενώσεις, με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, επιστημονικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, επαγγελματικές οργανώσεις κ.ά., και η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς. Επίσης η διοργάνωση συνεδρίων και η έκδοση σχετικών συγγραμμάτων, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και η θέσπιση και εφαρμογή προτύπων και συστάσεων στους διάφορους τομείς της ακουστικής, ιδιαίτερα στον τομέα της περιβαλλοντικής ακουστικής, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης τιμήθηκε με το σημαντικό αυτό βραβείο για τη  συνολική επιστημονική του δράση και την προσφορά του στη διοίκηση τόσο της EAA όσο και της Διεθνούς Eπιτροπής Ακουστικής (International Commission for Acoustics) που οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στη θέσπιση του Διεθνούς Έτους Ήχου 2020-2021 του οποίου ήταν συντονιστής.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΑΑ: https://euracoustics.org/about-eaa/eaa-awards/