Η Διευθύντρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, κα. Μηλαθιανάκη Μαριλένα, εκπροσώπησε το Μουσείο στην εκδήλωση «Καζαντζάκης, η πορεία ενός Ανήφορου», που διοργάνωσε το βελγικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ και το Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών  ΑΡΓΩ» στις 10 Μαρτίου 2023. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βέλγιο και του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πρεσβείας στις Βρυξέλλες παρουσία πλήθους κόσμου.

Στην ομιλία της η κα. Μηλαθιανάκη ανέπτυξε το θέμα: «Ανήφορος, το κρυμμένο διαμάντι του Μουσείου Καζαντζάκη».


Για το νεοεκδοθέν μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη μίλησαν επίσης ο κος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Εκδότης του εκδοτικού οίκου ΔΙΟΠΤΡΑ και ο κος Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του ULB και μέλος της ΔΕΦΝΚ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης η Διευθύντρια του Μουσείου επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Σχολείο των Βρυξελλών, όπου σε συνεργασία με τις φιλολόγους του σχολείου μίλησε στους Έλληνες μαθητές για τον μεγάλο συγγραφέα και για τις δράσεις του Μουσείου, ενώ προβλήθηκε το βίντεο «Ανήσυχος ταξιδευτής», παραγωγής του Μουσείου Καζαντζάκη.