Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Συνέδριο του ICOM-CECA 2024 στην Αθήνα που έλαβε χώρα από την Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 με θέμα: «Σύνθετα ζητήματα. Ιδιαίτερες ομάδες κοινού».


Το Συνέδριο ανέδειξε καλές πρακτικές μουσείων από όλο τον κόσμο μέσα από ομιλίες, poster, εργαστήρια, αγορές ιδεών και ερευνητικές ανακοινώσεις επαγγελματιών μουσείων. Στις εργασίες του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με σύνθετα ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, όπως ΑμεΑ, Ρομά, άτομα με προβλήματα μνήμης και τους φροντιστές τους, μέσα από την εκπαίδευση στα μουσεία και εν γένει στον πολιτισμό.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συμμετείχε στο Συνέδριο με αναρτημένη ανακοίνωση (poster) της Υπεύθυνης του Τμήματος Εκπαιδευτικών Δράσεων, κας Χαράς Βαβαδάκη, με τίτλο «“Φτάσε όπου δεν μπορείς”. Προσβασιμότητα και δράσεις ευαισθητοποίησης στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη».


Στην ανακοίνωση παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν για την επαύξηση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα κτήρια του Μουσείου, δίνοντας έμφαση στη Μόνιμη Έκθεση. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν ράμπες, αναβατόριο, τρισδιάστατη απτική μακέτα των κτιρίων του Μουσείου, ανελκυστήρα, τουαλέτες ΑμεΑ και την ειδικά σχεδιασμένη για άτομα με οπτική αναπηρία απτική διαδρομή με τον ηχητικό της οδηγό.

Ακόμη, παρουσιάστηκαν οι ποικίλες δράσεις συμπερίληψης των ΑμεΑ που υλοποιούνται στο Μουσείο, όπως η ξενάγηση σε ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες με αναπηρίες, η αυτόνομη ακουστική ξενάγηση στην απτική διαδρομή, η διαδραστική ξενάγηση για σχολεία Ειδικής Αγωγής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού με την οικογένειά τους και η Εκπαιδευτική Μουσειοσκευή για τον Νίκο Καζαντζάκη που είναι μερικώς προσβάσιμη για παιδιά με οπτική αναπηρία.

Τέλος, παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φτάσε όπου δεν μπορείς» που είναι σχεδιασμένο για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών/τριών του Μουσείου σχετικά με την οπτική αναπηρία. Οι συμμετέχοντες/ουσες μαθαίνουν τις τεχνικές συνοδείας ενός ατόμου με οπτική αναπηρία και ανακαλύπτουν με βιωματικό τρόπο πώς ένα τυφλό άτομο επισκέπτεται το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες, ομάδες ενηλίκων και οικογένειες και είναι το δημοφιλέστερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου από το 2022 που σχεδιάστηκε με τη συμμετοχή 2507 μαθητών/τριών, 40 ενηλίκων και 16 οικογενειών.

Στόχος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη είναι η υλοποίηση περισσότερων παρεμβάσεων και δράσεων για την επαύξηση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ και για την ουσιαστική συμπερίληψη και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών/τριών του.