Από 18 έως 20 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Λάρισα το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Διεθνής  Εταιρεία  Φίλων Νίκου Καζαντζάκη  με θέμα: «Η Φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Συνεδρίου.

Το Συνέδριο έλαβε χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα , που προσφάτως έλαβε κι αυτή το σήμα πιστοποίησης από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έδωσε το παρόν με δύο προφορικές ανακοινώσεις στελεχών του.


Η εισήγηση του Κωστή Κανάκη, Υποψ. Δρ. Ιστορίας και Υπεύθυνου Μόνιμης Έκθεσης & Επικοινωνίας του Μουσείου, είχε τον τίτλο: «Οροσειρές και βουνά στη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη και η σημασία τους».

Η εισήγηση του Ευάγγελου Χαριτόπουλου, Αρχαιολόγου-Αναστηλωτή και Υπεύθυνου Εκθέσεων & Προγραμμάτων του Μουσείου, έφερε τον τίτλο: «Όψεις και επιδράσεις του τοπίου του Ηρακλείου στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη».

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης από τον Χρήστο Σολάκη και τη Σοφία Νταλαμπέκη  η εισήγηση :  «Η φύση του Αγίου Όρους μέσα από το ημερολόγιο του Νίκου Καζαντζάκη Άγιον Όρος Νβρης- Δβρης 1914» που κυκλοφορεί σε έκδοση του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη.


Τέλος, προβλήθηκε  συνέντευξη του Προέδρου της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. κ. Γιώργου Στασινάκη, η οποία αποτελεί μέρος της παραγωγής του interactive video του Μουσείου μας που σύντομα θα κυκλοφορήσει. Το διαδραστικό βίντεο υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.