Καπετάν Μιχάλης

Πρόκειται για τον πατέρα του συγγραφέα, τον Μιχάλη Καζαντζάκη, που κατάγεται από τη Μυρτιά (Βαρβάρους). Ήταν έμπορος γεωργικών προϊόντων και κτηματίας και διατηρούσε κατάστημα στη συνοικία Καμαράκι, στο Ηράκλειο. Το 1882 παντρεύτηκε τη Μαρία Χριστοδουλάκη και μαζί της απέκτησε τον Νίκο, την Αναστασία, την Ελένη και τον Γιώργο, που πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Η προσωπικότητα του πατέρα του υπήρξε καθοριστική για τον Νίκο Καζαντζάκη, τον σημάδεψε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής του και έγινε ο κεντρικός ήρωας του όψιμου μυθιστορήματός του, ως ο Καπετάν Μιχάλης. Προσωπικότητα πληθωρική, με έντονα τα χαρακτηριστικά της κρητικής νοοτροπίας και ανυπότακτο πνεύμα -έλαβε μέρος στις τελευταίες κρητικές επαναστάσεις- επηρέασε βαθιά τον Νίκο Καζαντζάκη δημιουργώντας του αντιφατικά συναισθήματα.

Στα κείμενα αυτοβιογραφικού χαρακτήρα ο Καπετάν Μιχάλης εμφανίζεται σαν το πρότυπο του αυστηρού, λεβέντη κρητικού καπετάνιου, μια πατρική φιγούρα που σημάδεψε ανεξίτηλα το χαρακτήρα και τη σκέψη του μεγάλου συγγραφέα.

Ο Καπετάν Μιχάλης πέθανε στο Ηράκλειο το 1932.
print
Like Us on Facebook